Newsflash
Internaționale

Noi asocieri terapeutice în cancerul renal

de Dr. Diana Andronache - mar. 5 2021
Noi asocieri terapeutice în cancerul renal

Terapia cu lenvatinib în asociere cu pembrolizumab a oferit beneficii semnificativ mai mari în ceea ce privește rata de supravieţuire fără progresie, comparativ cu cea cu sunitinib.

Carcinomul cu celule renale (RCC) reprezintă cea mai frecventă afecţiune malignă a rinichiului, având o incidenţă de 2-3% în rândul adulţilor. Peste 50% dintre cazuri sunt descoperite accidental, prin imagistică. Tabloul clinic al acestei afecţiuni, atunci când există, cuprinde triada clasică formată din durere în flanc, hematurie macroscopică și masă abdominală decelată la examenul obiectiv prin palpare. Frecvent, diag­nosticul este sugerat de examinarea ecografică și confirmat prin tomografie computerizată, care permite evaluarea caracterului invaziv local, a afectării sistemului limfatic sau a prezenţei metastazelor.

        În The New England Journal of Medicine a fost publicat studiul CLEAR, de fază 3, care a avut ca obiectiv evaluarea profilului de eficacitate și de siguranţă al administrării combinaţiei terapeutice lenvatinib cu everolimus sau cu pembrolizumab, comparativ cu sunitinib administrat în monoterapie.

O nouă speranţă

        Au fost randomizaţi 1.069 de pacienţi adulţi diagnosticaţi cu carcinom cu celule renale, netrataţi anterior, în trei grupuri de tratament: 355 au primit lenvatinib (20 mg pe zi pentru fiecare ciclu de tratament de 21 de zile) în asociere cu pembrolizumab (200 mg administrat intravenos în prima zi a fiecărui ciclu de 21 de zile), 357 au primit lenvatinib (18 mg pe zi pentru fiecare ciclu de tratament de 21 de zile) în asociere cu everolimus (5 mg pe zi pentru fiecare ciclu de tratament de 21 de zile) și 357 au primit sunitinib (50 mg pe zi timp de patru săptămâni, urmate de două săptămâni fără tratament).

        S-a observat că rata de supravieţuire fără progresie a bolii a fost semnificativ mai mare în grupul pacienţilor care au primit regimuri combinate de tratament, comparativ cu grupul celor care au primit terapie cu sunitinib.

Potrivit datelor publicate, supravieţuirea mediană fără progresie în grupul pacienţilor care au primit lenvatinib în asociere cu pembrolizumab a fost de 23,9 luni, în grupul pacienţilor care au primit lenvatinib în asociere cu everolimus a fost de 14,7 luni, iar pentru grupul sunitinib a fost de 9,2 luni, însă aceste date trebuie interpretate cu prudenţă. Evenimentele adverse de gradul trei sau mai mari, care au apărut în toate grupurile de tratament, au inclus hipertensiune arterială, diaree și creșteri asimptomatice ale lipazei serice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe