Newsflash
Internaționale

Noi indicaţii terapeutice pentru mepolizumab

de Dr. Diana Andronache - oct. 9 2020
Noi indicaţii terapeutice pentru mepolizumab

Administraţia pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat un nou medicament pentru tratamentul sindromului hipereozinofilic.

Sindromul hipereozinofilic reprezintă un grup heterogen de tulburări rare caracterizate prin eozinofilie persistentă care afectează mai multe organe. Simptomele includ erupţii cutanate, prurit, dificultăţi de respiraţie, dureri abdominale, vărsături, diaree, atralgii, cu posibilitatea de a asocia chiar manifestări sugestive pentru insuficienţă cardiacă congestivă, tromboză venoasă profundă și anemie.

        Mepolizumab este un inhibitor de interleukină 5 biologic, aprobat în SUA pentru tratamentul copiilor cu vârsta peste șase ani care suferă de astm eozinofilic și al adulţilor cu granulomatoză eozinofilică cu poliangeită. FDA a extins indicaţiile de administrare ale mepolizumab, incluzând și pacienţii diagnosticaţi cu sindrom hipereozinofilic cu vârsta de

minimum 12 ani, având acest diagnostic de cel puţin șase luni, cu condiţia excluderii unei cauze hematologice secundare.

 

Opţiuni de tratament sigure și eficiente

        Eficacitatea și siguranţa acestui tratament au fost evaluate în cadrul unui studiu* randomizat, dublu-orb, placebo controlat, care a inclus un eșantion de 108 pacienţi cu vârsta peste 12 ani, urmăriţi pe o perioadă de 32 de săptămâni. Administrarea de mepolizumab s-a făcut prin injecţie subcutanată la fiecare patru săptămâni. Pacienţii incluși în studiu erau diagnosticaţi cu sindrom hipereozinofilic necontrolat terapeutic, definit ca cel puţin două erupţii în ultimele 12 luni (agravarea simptomatologiei sau necesitatea escaladării tratamentului) și un număr de eozinofile din sânge de 1.000
celule/µL sau mai mare în timpul screening-ului.

        S-a observat că pacienţii care au primit mepolizumab asociat terapiei standard au avut mai puţine erupţii cutanate (28%) comparativ cu grupul placebo (56%), cu o reducere relativă de 50%. De asemenea, timpul până la prima erupţie cutanată a fost mai lung la pacienţii trataţi cu mepolizumab.

        Cele mai frecvente efecte secundare care au apărut pe parcursul tratamentului cu mepolizumab au fost infecţiile căilor respiratorii superioare și durerea la nivelul extremităţilor. Tot în grupul pacienţilor trataţi cu mepolizumab au apărut infecţii tip herpes zoster.

https://wb.md/3lmTb9Z

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe