Newsflash
Știri

Noi prevederi privind detașarea personalului medical

de Florentina Ionescu - iul. 24 2020
Noi prevederi privind detașarea personalului medical

Modul în care se va face detașarea personalului medical în contextul unui risc epidemiologic precum cel generat de pandemia de COVID-19 este prevăzut în legea nr. 136 din 18 iulie 2020, recent promulgată, care a intrat în vigoare marţi.

Legea prin care se reglementează carantina și izolarea persoanelor a fost publicată în Monitorul Oficial al României numărul 634 în 18 iulie, iar trei zile mai târziu a intrat în vigoare. Potrivit avocatului Ioana Zorilă, de la Iordăchescu & Asociaţii, legea prevede unele măsuri necesare în domeniul sănătăţii publice, cu caracter temporar, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Potrivit documentului, în cazul în care există un deficit de personal medical în situaţii cu un risc epidemiologic și biologic mare, personalul medical, paramedical și auxiliar specializat din sistemul public poate fi detașat cu acordul persoanei detașate. În lipsa acordului, în condiţiile acestei legi, detașarea se poate face pe o durată de cel mult 30 de zile, prin ordin al ministrului Sănătăţii, al șefului DSU sau al persoanei desemnate de acesta ori, după caz, al conducătorului instituţiei angajatoare.

Beneficii pe perioada detașării

Pe durata detașării, conform legii, se asigură pe lângă salariul plătit de unitatea angajatoare, plata indemnizaţiei de detașare în cuantum de 50% din salariul de încadrare, diurnă zilnică de 2% din salariul de încadrare, precum și cazarea și transportul în localitatea unde se dispune detașarea. Drepturile plătite personalului medical detașat sunt suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, transportul este asigurat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, iar cazarea este asigurată de instituţia care beneficiază de serviciile acelei persoane.

O altă prevedere (art. 21) arată că pentru acoperirea deficitului de personal medical din sistemul sanitar, pe perioada riscului epidemiologic și biologic este permisă angajarea temporară, fără concurs a personalului medical, în unităţile sanitare deficitare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe