Newsflash
Internaționale

Noi recomandări de tratament pentru infecţia cu Helicobacter pylori

de Dr. Diana Andronache - mai 7 2021
Noi recomandări de tratament pentru infecţia cu Helicobacter pylori

Rezistenţa antimicrobiană reprezintă cea mai frecventă cauză a infecţiei cu Helicobacter pylori refractară la tratament.

Infecţia cu Helicobacter pylori (HP) este cunoscută ca fiind una dintre cele mai frecvente infecţii bacteriene cronice la nivel mondial, afectând aproximativ jumătate din populaţia globală. De asemenea, este cel mai puternic factor de risc pentru adenocarcinomul gastric, cea mai frecventă formă de cancer gastric. Deși eradicarea acestei infecţii este recomandată pe scară largă, particularităţile de diagnostic și tratament sunt într-o continuă dinamică, din cauza diversităţii tulpinilor, creșterii rezistenţei antimicrobiene și profilurilor de pacienţi.

După revizuirea literaturii de specialitate, Asociaţia Americană de Gastroenterologie a publicat un nou ghid de practică în infecţia cu HP.      Potrivit noilor recomandări, înainte de administrarea unui regim terapeutic este necesară revizuirea istoricului de tratament al pacientului, pentru a identifica orice expunere anterioară la macrolide sau fluorochinolone, ce ar putea împiedica administrarea schemelor terapeutice pe bază de claritromicină sau levofloxacină, din cauza probabilităţii mari de rezistenţă antimicrobiană. Experţii nu recomandă levofloxacina decât în cazul în care tulpina de HP este sensibilă la aceasta, conform antibiogramei. Rezistenţa la amoxicilină, tetraciclină și rifabutin este rar întâlnită, astfel încât acești agenţi pot fi luaţi în considerare pentru tratamentul HP.

Îmbunătăţirea aderenţei la tratament

O durată mai lungă de tratament (14 zile, comparativ cu 7 zile) pare a fi mai eficientă în eradicarea infecţiei cu HP. Dacă tratamentul de primă intenţie cu cvadruplă terapie ce conţine bismut, precum asocierea de inhibitori de pompă de protoni (IPP), bismut, metronidazol și te­traciclină, nu este eficientă, ca tratament de linia a doua se poate lua în considerare tripla terapie cu rifabutin sau levofloxacin, doze mari de IPP și amoxicilină sau cvadrupla terapie alternativă care să conţină și bismut. Potrivit noului ghid, administrarea de metronidazol se face în doză de 1,5-2 g/zi, concomitent cu un regim ce include bismut. Pentru a îmbunătăţi aderenţa la tratament, se recomandă educarea și consilierea pacientului pentru ca acesta să înţeleagă de ce este important să urmeze tratamentul, care sunt dozele și modul de administrare, beneficiile pe termen lung, dar și potenţialele evenimente adverse. Dacă tratamentul de linia a doua nu este eficient, pacientul fiind aderent la tratament, se recomandă testarea susceptibilităţii genetice înainte de a administra un nou regim terapeutic. În funcţie de rezultatele obţinute, se poate opta pentru o cvadruplă terapie ce include levofloxacină sau cvadruplă terapie cu bismut, IPP, amoxicilină și rifabutin sau doze crescute de IPP și amoxicilină (2-3 g/zi).

poza1 copy


Notă autor:

https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(21)00319-X/pdf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe