Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Noi recomandări privind anemia feriprivă

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 23 octombrie 2020

Asociaţia Americană de Gastroenterologie (AGA) a publicat recent noi recomandări privind managementul diagnostic și terapeutic al anemiei prin carenţă de fier (feriprivă).

        Anemia feriprivă se dezvoltă atunci când depozitele de fier ale organismului sunt prea scăzute, ceea ce afectează producţia de globule roșii. Această afecţiune hematologică apare atunci când aportul fierului din dietă este insuficient, când absorbţia sa este ineficientă sau când există o sursă de sângerare cronică.

        Conform noilor recomandări AGA, valoarea de referinţă a feritinei, utilizată în diagnosticarea anemiei feriprive, este <45 ng/ml, și nu <15 ng/ml, cum era anterior. AGA recomandă investigarea tractului digestiv prin endoscopie și colonoscopie în cazul femeilor asimptomatice aflate în perioada de postmenopauză și în cazul bărbaţilor asimptomatici. Terapia de substituţie cu fier, în absenţa acestor investigaţii, nu este suficientă.

        În cazul pacienţilor cu anemie feriprivă fără o cauză etiologică identificată în cadrul examinării prin endoscopie digestivă, se recomandă efectuarea testelor noninvazive pentru Helicobacter pylori. Dacă rezultatul este pozitiv, se va administra tratamentul corespunzător. Nu este recomandată efectuarea de rutină a biopsiei gastrice pentru diagnosticarea gastritei atrofice.

        În cazul pacienţilor adulţi, asimptomatici, cu suspiciune de boală celiacă, se recomandă iniţial testare serologică și, ulterior, efectuarea biopsiei intestinale.

        De asemenea, AGA recomandă administrarea terapiei de substituţie cu fier în cazul pacienţilor cu anemie feriprivă asimptomatici, fără complicaţii și fără modificări decelate în timpul examinării endoscopice. Nu este recomandată efectuarea de rutină a endoscopiei cu videocapsulă în cazul acestor pacienţi.

Etichete: anemie feriprivă recomandări ghiduri AGA

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.