Newsflash
Internaționale

Noi recomandări privind tratamentul trombembolismului venos

de Dr. Diana Andronache - nov. 6 2020
Noi recomandări privind tratamentul trombembolismului venos

Societatea Americană de Hematologie (ASH) a publicat recent noi recomandări privind strategia terapeutică a trombembolismului venos (TEV).

Trombembolismul venos cuprinde două afecţiuni asociate, care fac parte din același spectru: tromboza venoasă profundă (TVP) și embolia pulmonară (EP). Această entitate patologică reprezintă a treia cea mai frecventă afecţiune cardiovasculară. Embolia pulmonară acută reprezintă forma clinică cea mai gravă a TEV. În unele cazuri, boala provoacă moarte subită înainte de a se putea interveni terapeutic.

ASH face o serie de recomandări, după cum urmează:

- pacienţii cu EP și status hemodinamic instabil vor primi terapie trombolitică urmată de tratament anticoagulant;

- pacienţii cu TVP și/sau EP care au finalizat tratamentul din faza acută și, ca prevenţie secundară, vor continua terapia cu anticoagulante orale de tip antivitamină K, să fie monitorizaţi folosind un interval recomandat pentru INR de 2-3, și nu un interval inferior (de exemplu, 1,5-1,9);

- pacienţii cu episoade recurente neprovocate de TVP și/sau EP, după tratamentul din faza acută, să continue tratamentul anticoagulant sau să primească terapie antitrombotică pe termen nedefinit.

Medicaţie anticoagulantă

        Pentru managementul iniţial, ASH sugerează ca în cazul pacienţilor cu TVP și/sau EP să se opteze pentru utilizarea DOAC (direct-acting oral anticoagulants) în locul tratamentului anticoagulant cumarinic (antivitamină K). De asemenea, pentru pacienţii cu TVP proximală, ghidul sugerează administrarea tratamentului anticoagulant în monoterapie, în locul terapiei trombolitice în asociere cu terapia anticoagulantă. În cazul pacienţilor cu EP, stabili hemodinamic și cu criterii ecocardiografice și/sau biomarkeri definitorii pentru disfuncţie ventriculară dreaptă, este sugerată optarea pentru administrarea tratamentului anticoagulant în monoterapie, în locul utilizării de rutină a trombolizei în asociere cu medicaţia
anticoagulantă.

        În ceea ce privește tratamentul primar al pacienţilor cu TVP și/sau EP, provocat sau neprovocat, ghidul recomandă o durată scurtă a tratamentului anticoagulant (3-6 luni). Pentru a stabili durata administrării tratamentului anticoagulant în cazul pacienţilor cu TVP și/sau EP neprovocat, ghidul ASH nu sugerează utilizarea de rutină a scorurilor de prognostic, determinarea D-dimerilor sau evaluarea ecografică în vederea identificării trombozei venoase reziduale. Conform noilor recomandări, este sugerată optarea pentru terapia antitrombotică cu durată nedeterminată în cazul pacienţilor cu TVP și/sau EP neprovocat sau provocat de un factor de risc persistent.

De asemenea, este sugerată administrarea tratamentului anticoagulant în locul aspirinei, în cazul pacienţilor cu TVP și/sau EP care au urmat tratamentul din faza acută. În cazul în care se optează pentru administrarea de DOAC în prevenţia secundară, este sugerată utilizarea dozelor standard în locul dozelor reduse.

În ceea ce privește strategia terapeutică a evenimentor recurente, ghidul ASH sugerează ca în cazul pacienţilor cu TVP și/sau EP apărut sub tratament anticoagulant cumarinic să se opteze pentru administrarea heparinei cu greutate moleculară mică (HGMM), în locul terapiei cu DOAC. Pentru pacienţii cu TVP și/sau EP provocat de un factor de risc tranzitor, însă fără documentarea în antecedente a unui eveniment trombotic provocat de un factor de risc cronic, este sugerată optarea pentru administrarea terapiei antitrombotice cu durată nedeterminată, după administrarea tratamentului din faza acută.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe