Newsflash
Știri

Nou ghid privind testarea produselor din tutun

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - mar. 23 2018
Nou ghid privind testarea produselor din tutun
    Organizația mondială a sănătății (OMS) a făcut noi recomandări în privința reglementării produselor din tutun. Reglementarea afectează cererea produselor din tutun și crește veniturile serviciilor din sistemele de sănătate care tratează boli apărute în contextul fumatului. De aceea, cu ocazia Conferinței mondiale „Tutun sau sănătate” de anul acesta, desfășurată recent în Africa de Sud, la Cape Town, OMS a emis un nou ghid despre reglementarea consumului de tutun. La eveniment au fost prezentate și noi abordări ale reglementării țigaretelor și produselor din tutun mentolate.
 
Conform statisticilor OMS, consumul de produse din tutun cauzează decesul a șapte milioane de persoane anual, de aceea e nevoie de o reglementare mai drastică a consumului și de politici noi pentru reducerea cererii produselor din tutun. Atât ghidul, cât și noile recomandări în privința produselor mentolate, prezentate la conferința de la Cape Town, ajută la implementarea Articolelor 9 și 10 ale Convenției-cadru pentru controlul tutunului a OMS (CCCT) – tratat internațional pentru combaterea epidemiei tabagice. Articolul 9 se referă la testarea, măsurarea și reglementarea conținutului și emisiilor produselor din tutun, iar articolul 10 – la obligația producătorilor și importatorilor de produse din tutun de a comunica autorităților guvernamentale conținutul și emisiile acestor produse.

    Dr. Douglas Bettcher, directorul Departamentului pentru prevenție și control al bolilor netransmisibile al OMS, spune că reglementarea produselor din tutun este un instrument subutilizat, dar care are un rol crucial în reducerea consumului, alături de alte strategii, cum ar fi creșterea taxelor și asigurarea mediilor în care nu se fumează. Din păcate, doar o mică parte din țări reglementează conținutul și caracteristicile produselor din tutun, din cauza complexității reglementărilor și a lipsei ghidării în acest sens. Cele mai multe țări evită să implementeze politici în acest sens, din cauza dificultății tehnice a procesului, dar și a dificultății de a converti știința în reglementări, spune dr. Vinayak Prasad, care conduce inițiativa OMS de combatere a consumului de tutun.

    Ghidul prezentat la Cape Town – „Reglementarea produselor din tutun: construirea capacității de testare în laborator” – oferă îndrumare în implementarea testării produselor din tutun și este util atât țărilor care au această posibilitate, cât și celor care nu dispun de suficiente resurse pentru a realiza testarea. Acest ghid de laborator explică felul în care trebuie făcut controlul produselor din tutun pentru o reglementare corectă a consumului, dar și cum poate fi dezvoltat un laborator de testare, cum trebuie folosit unul deja existent sau cum poate fi externalizată testarea în laborator. Ghidul constituie o unealtă bună pentru întărirea reglementărilor consumului de tutun, mai ales în scopul implementării Articolului 9 al CCCT, se mai arată în comunicatul OMS.

    Lucrarea „Studii de caz pentru reglementarea produselor din tutun – mentolul în produsele din tutun” completează notificarea din 2016 a OMS privind mentolul, prezintă dovezile efectelor mentolului asupra sănătății și stabilește concluzii și recomandări în privința reglementării folosirii acestei substanțe. Organismele de reglementare au adoptat până în prezent mai multe modalități de a limita includerea mentolului în produsele de tutun, interzicându-l în anumite categorii de produse. Interdicția vizează și folosirea aromelor de mentol și a produselor cu o aromă percepută ca fiind mentolată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe