Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Nouă abordare terapeutică a leucemiei cu celule păroase

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 21 mai 2021

În cazul pacienţilor diagnosticaţi cu leucemie cu celule păroase, terapia cu vemurafenib și rituximab pare a fi eficientă și sigură.

Leucemia cu celule păroase (HCL) reprezintă o afecţiune malignă rară cu evoluţie cronică, de tip limfoproliferativ, caracterizată prin acumularea de celule limfoide mici de tip B, citoplasmă abundentă și celule cu prelungiri citoplasmatice în sânge, măduvă osoasă și în alte organe. Vârsta medie la debut este de 50-55 de ani, iar incidenţa este mai mare în rândul bărbaţilor. Tabloul clinic este definit prin semne și simptome apărute din cauza splenomegaliei și citopeniei (anemie, trombocitopenie, neutropenie, monocitopenie), precum fatigabilitate, slăbiciune, hemoragie (epistaxis, menoragii, echimoze sau gingivoragii) și/sau infecţii cu grad variabil de severitate. Diagnosticul este stabilit prin biopsia măduvei osoase și imunofenotiparea prin citometrie în flux. Analiza mutaţiei BRAF, ca un nou instrument de diagnostic, poate diferenţia leucemia cu celule păroase de alte limfoproliferări cronice sau limfoame cu celule B, cu trăsături clinice similare. BRAF, o componentă a familiei serin-threonin kinase RAF, este cea mai frecventă mutaţie genetică asociată HCL.

        Într-un studiu recent publicat în New England Journal of Medicine, a fost evaluat profilul de eficacitate și de siguranţă al administrării de vemurafenib și rituximab, concomitent și secvenţial, în cazul pacienţilor cu HCL, formă refractară sau recidivată. Celulele rezistente la vemurafenib au o expresie puternică a CD20, o ţintă potenţială pentru anticorpul monoclonal anti CD-20 rituximab.

Terapie ţintită

        Din martie 2015 până în iunie 2017, au fost incluși în studiu 31 de pacienţi cu vârsta medie de 61 de ani. Planul de tratament a cuprins administrarea pe o perioadă de opt săptămâni de vemurafenib, în doză de 960 mg de două ori pe zi și opt perfuzii intravenoase de rituximab, administrate pe o perioadă de 18 săptămâni. Au fost administrate două cicluri de inducţie, urmate de două săptămâni fără tratament, ulterior fiind evaluat răspunsul terapeutic. Patru doze suplimentare de rituximab au fost administrate ca terapie de consolidare, după cel de-al doilea ciclu de inducţie. Evaluarea răspunsului a fost efectuată la patru săptămâni după ultima doză de rituximab (inclusiv biopsia măduvei osoase), ulterior pacienţii fiind monitorizaţi la fiecare 6 luni.

        S-a observat că tratamentul cu vemurafenib în asociere cu rituximab a fost eficient, fiind asociat cu un răspuns complet și de durată în cazul pacienţilor cu HCL refractară sau recidivată. Răspunsul complet, definit prin ameliorarea citopeniei, fără splenomegalie palpabilă și fără celule păroase vizibile morfologic, a fost obţinut la 87% dintre pacienţi. Toţi pacienţii cu HCL refractară la chimioterapie (zece pacienţi) sau la rituximab (cinci pacienţi) și toţi cei care au fost trataţi anterior cu inhibitori BRAF (șapte pacienţi) au avut un răspuns complet. Trombocitopenia s-a ameliorat în medie după două săptămâni, iar neutropenia în medie după patru săptămâni. Supravieţuirea fără progresie a fost de 78% după o perioadă medie de urmărire de 37 de luni, iar supravieţuirea fără recidivă în rândul pacienţilor cu răspuns complet a fost de 85% după o perioadă medie de urmărire de 34 de luni.

 

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2031298

Etichete: tratament leucemie celule paroase

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.