Newsflash
Știri

Noua ediție a protocolului de raportare a cazurilor de monkeypox, publicată de ECDC

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - aug. 16 2022
Noua ediție a protocolului de raportare a cazurilor de monkeypox, publicată de ECDC

Prima variantă a protocolului de raportare a fost publicat înainte de 16 iunie 2022, urmând variantele din 16.06, 22.06 și respectiv cea mai recentă variantă, 3.0., în 5 august 2022.

Documentul este în bună parte foarte tehnic, dedicat specialiștilor care se ocupă direct de supravegherea și raportarea acestei boli. (1)

variola maimutei

Realizarea unui document de acest tip, în mai multe ediții arată pe de o parte interesul acordat infecției de comunitatea internațională dar și importanța supravegherii pentru sănătatea publică.

În acest caz, concret, obiectivele de supraveghere enunțate sunt următoarele:

  1. Monitorizarea intensității și răspândirii geografice a virusului, cu evaluarea epidemiologică clasică (timp, loc și persoană);
  2. Înțelegerea istoricului natural și a epidemiologiei bolii, inclusiv a factorilor de risc pentru infecție, pentru a evalua impactul acesteia și a pune la punct măsurile necesare
  3. Descrierea populației cu cel mai mare risc de infecție și rezultate severe pentru a ținti cât mai precis măsurile preventive sau de control
  4. Evaluarea impactului măsurilor de control și prevenire, instituite și care se vor mai institui.

În protocolul de raportare în sistemul TESSy (The European Surveillance System) se menționează că toate cazurile probabile și confirmate trebuie raportate în conformitate cu definițiile de caz ale ECDC sau OMS pentru monkeypox, prezentate în anexa 2 a protocolului (această anexă este cea care poate fi citită de orice persoană cu interes în domeniu, fără a fi specialist în sistemele de raportare tip TESSy). Informațiile privind definiția de caz utilizată ar trebui furnizate în variabila CaseDefinition.

Scopul raportării și utilizării unei definiții de caz este de a sprijini raportarea la timp și completă a informațiilor esențiale privind epidemiologia acestei boli în țările și zonele din regiunea europeană a OMS, inclusiv în cele 27 de țări ale Uniunii Europene (UE) și în cele trei țări din Spațiul Economic European (SEE).

Anexa 2 are 2 pagini (21-22) și include datele tehnice stabilite de OMS și respectiv de ECDC. Sunt prezentate informațiile esențiale pentru încadrarea în caz suspect, caz probabil și caz confirmat. În acest material se va prezenta doar definiția cazului suspect, stabilit de OMS. Cei care doresc pot consulta și evalua anexa 2 în întregime.

Cazul suspect de infecție cu virusul monkeypox

O persoană de orice vârstă care prezintă după data de 1 ianuarie 2022 o erupție acută inexplicabilă sau una sau mai multe leziuni acute ale pielii ȘI:

Unul sau mai multe dintre următoarele semne sau simptome:

  • Cefalee,
  • Febră cu debut acut (>38,5°C),
  • Limfadenopatie,
  • Mialgie (dureri musculare / dureri la nivelul corpului),
  • Dureri la nivelul coloanei dorsale,
  • Astenie (slăbiciune profundă) ȘI

Pentru care următoarele cauze mai frecvent întâlnite de erupție acută nu explică aspectul clinic: varicelă, herpes zoster, rujeolă, Zika, febră dengue, chikungunya, infecție cu virusul herpes simplex, infecții bacteriene ale pielii, infecție diseminată cu gonococ, sifilis primar sau secundar, chancroid, limfogranulomatoză veneriană, granulom inghinal, molluscum contagiosum, reacție de hipersensibilitate; și orice alte cauze de erupție cutanată papulară sau veziculoasă.

Nu este necesar să se obțină rezultate negative de laborator pentru cauzele comune enumerate ale bolilor de erupție cutanată pentru a clasifica un caz drept caz suspect.

Având în vedere evoluția situației la nivel european și mondial, cel mai probabil varianta 3.0 nu va fi ultima. Rămâne doar să vedem ce va aduce nou, în perioada următoare.

  1. https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/monkeypox-reporting-protocol-v3.pdf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe