Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu a fost identificată în România

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 29 decembrie 2020, ora 16:03

Specialiștii români au concluzionat, într-un raport preliminar, după analizarea a peste 60 de genomuri SARS-CoV-2, că noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie nu a fost identificată, deocamdată, pe teritoriul României.

Potrivit unui comunicat de presă, specialiștii MedLife au analizat peste 60 de genomuri SARS-CoV-2, provenite din Brașov, Cluj, Timișoara, Sibiu și din București.

Dima Jardan, biolog
Dumitru Jardan, doctor în științe medicale

„Prin analizarea tulpinile de SARS-CoV-2, folosind metoda de secvențiere dezvoltată de CDC (Centers for Disease Control) din Statele Unite, care ne permite secvențierea completă a genomului viral, am dedus că până în acest moment, teritoriul României nu a fost afectat de noua tulpină COVID-19. Urmărirea diversității genetice a virusului ne permite să avem informații epidemiologice legate de răspândirea noii tulpini, oferindu-ne astfel posibilitatea de a interveni în răspândirea agresivă a acestuia”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului.

Biologul român a evidențiat faptul că un aspect foarte important este că formele virusului care circulă pe teritoriul țării noastre, care au fost identificate în procesul de secvențiere, sunt recunoscute de vaccinul Pfizer-BioNTech.

Studiul efectuat de specialiștii români a pus accent și pe mutațiile genei S, care se presupune că ar permite virusului să infecteze oamenii care au trecut deja prin boală.

Astfel, mutațiile identificate la pacienții din România arată că este puțin probabil ca virusul să poată reinfecta pacienții vindecați.

Gena S este cea mai importantă genă pentru infecțiozitatea virusului întrucât codifică o proteină ce se leagă direct de receptorul de pe suprafața celulelor umane, aceasta fiind deseori ținta unui răspuns imun antiviral. Mutațiile identificate de echipa noastră la nivelul genei S nu susțin teoria legată de faptul că virusul ar fi capabil de reinfecție. Însă studiem permanet, deoarece în viitor însă situația s-ar putea modifica”, a menționat Dumitru Jardan.

În continuare, specialiștii își propun să monitorizeze constant prin secvențiere cazurile de SARS-CoV-2 din România pentru o mai bună caracterizare a virusurilor care circulă pe teritoriul țării.

Citește și: Ce se știe despre noua variantă de coronavirus

Procesul de secvențiere va continua, anunță reprezentanții MedLife. Astfel, sunt în plan alte 100 de genomuri în luna Ianuarie 2021, pentru a identifica informații noi, relevante pentru piața locală și care să contribuie la adaptarea strategiei naționale de luptă împotriva COVID-19.

Conform cercetărilor internaționale, noua variantă de coronavirus ar putea fi cu până la 70% mai contagioasă, însă nu sunt încă date care să ateste că această infecție este mai mortală.

Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 a apărut inițial în Marea Britanie, ulterior fiind confirmată în mai multe țări precum Italia, Danemarca, Olanda, Franța, Spania, Portugalia, Australia și Canada.

Etichete: genomuri SARS-CoV-2 tulpinile de SARS-CoV-2 Vaccinul Pfizer-BioNTech gena S

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.