Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Noul ghid de prevenţie, diagnostic și tratament al infecţiei cu C. difficile

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 2 iulie 2021

La aproape opt ani de la versiunea anterioară, Colegiul American de Gastroenterologie a publicat un nou ghid de practică clinică pentru gestionarea optimă a infecţiei cu C. difficile.

Clostridioides difficile (C. difficile) sau Clostridium difficile, cum era numită anterior în literatura știinţifică, este o bacterie anaerobă Gram-pozitivă, care poate coloniza tractul intestinal după ce flora normală a fost afectată, acest lucru survenind frecvent din cauza antibioterapiei. Manifestările clinice se încadrează într-un spectru ce variază de la o formă asimptomatică până la o formă fulminantă de boală, ce poate evolua către megacolon toxic.

      Recent, Colegiul American de Gastroenterologie a publicat noi recomandări privind gestionarea infecţiei cu Clostridioides difficile (CDI). Acesta abordează noi opţiuni terapeutice pentru tratamentul și prevenirea recurenţei, pune într-o altă lumină trans­plantul de materii fecale, prin prisma noilor dovezi știinţifice, și propune noi recomandări pentru populaţiile speciale de pacienţi.

Cum abordăm infecţia

      Autorii ghidului recomandă diagnosticarea prin testarea probelor din scaun cu ajutorul metodelor cu sensibilitate și specificitate înalte, pentru a deosebi colonizarea de o infecţie activă cu C. difficile. Metode cu sensibilitate înaltă sunt reprezentate de testarea amplificării acidului nucleic sau detectarea glutamat dehidrogenazei, iar o metodă cu specificitate crescută este imunoanaliza enzimatică.

        În ceea ce privește managementul terapeutic, ei recomandă iniţierea tratamentului oral cu vancomicină sau fidaxomicină, atât în formele ușoare de boală, cât și în cele cu criterii de severitate. În cazul pacienţilor cu forme ușoare și cu risc scăzut, poate fi luată în considerare terapia cu metronidazol.

        Noile recomandări cuprind o actualizare notabilă în ceea ce privește efectuarea transplantului de materii fecale – acesta este propus pentru cazurile severe de CDI și pentru formele cu evoluţie fulminantă rezistente la tratamentul antibiotic și pentru a preveni recurenţa în cazul pacienţilor cu factori de risc.

        În cazul pacienţilor cu CDI în antecedente, se recomandă administrarea orală a vancomicinei, în scop profilactic, în timpul utilizării antibioterapiei sistemice. De asemenea, se recomandă administrarea de bezlotoxumab pentru prevenirea recurenţei. Nu se recomandă utilizarea probioticelor în scop profilactic sau pentru prevenirea CDI recurente.

        În cazul pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale, ghidul recomandată testarea pentru C. difficile în condiţii de puseu acut și diaree și administrarea terapiei cu vancomicină, dacă rezultatul este pozitiv. Pentru pacienţii cu CDI recurente se recomandă puternic transplantul de materii fecale. Pacientele însărcinate, postpartum sau care alăptează vor primi tratament cu vancomicină în caz de CDI.

 

https://www.medscape.com/viewarticle/953726

Etichete: Clostridium difficile ghid pediatrie ghid preventie diagnostic tratament

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.