Newsflash
Știri

Noul medicament pentru diabetici

de Ana DUMBĂRĂ - iun. 29 2018
Noul medicament  pentru diabetici
    Prima combinație injectabilă a două clase de medicamente antidiabetice (insulin glargine/lixisenatide) este disponibilă acum și în România, compensată integral de Casa națională de asigurări de sănătate. Medicamentul se administrează o dată pe zi, scutind pacienții de injecțiile multiple. Anunțul a fost făcut săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, organizată la București.
    Combinația de insulină bazală și un agonist de receptori GLP-1 (lixisenatidă) este destinată pacienților cu diabet zaharat de tip 2 care nu reușesc să atingă ținta de control glicemic cu tratamentul actual. Specialiștii diabetologi subliniază că medicul specialist este cel care va decide căror pacienți li se potrivește noua combinație terapeutică. „În matematică, întotdeauna
1 + 1 = 2. În cazul de față, 1 plus 1 fac mai mult decât 2, dacă ne referim la beneficiile terapeutice: complianță și aderență la tratament, control glicemic și atingerea țintei terapeutice a hemoglobinei HbA1c”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Potrivit acestuia, aproximativ jumătate din persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care urmează un tratament antidiabetic oral sau cu insulină nu își ating ținta de control glicemic.
    „Această combinație de raport fix, dar titrabil, este o metodă revoluționară de a cuprinde două preparate într-un stilou”, a explicat prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Noua combinație terapeutică a fost aprobată în noiembrie 2016 de FDA (Agenția americană de administrare a alimentelor și medicamentelor) și de EMA (Agenția europeană a medicamentului).
    Siguranța și eficacitatea medicamentului în obținerea controlului glicemic au fost evaluate în două studii clinice randomizate de fază 3, care au inclus în total aproximativ 1.900 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2. Obținerea controlului glicemic nu a dus la creșterea frecvenței hipoglicemiilor în cazul tratamentului combinat, față de insulina glargin administrată în monoterapie, efectul pe greutatea corporală fiind neutru. De asemenea, frecvența evenimentelor adverse gastrointestinale a fost mai redusă față de lixisenatidă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe