Newsflash
Știri

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - mai 6 2016
Noutăți în cercetare

Somnul și memoria

 

     Tulburările de somn sunt frecvent legate de diverse forme de afectare neurocognitivă, de la boli neurodegenerative la tulburări de memorie sau diverse grade de afectare a orientării temporospațiale. În plus, privarea de somn se asociază frecvent cu simptome cognitive minore și cu tulburări de memorie. De altfel, tocmai din cauza dezorientării pe care o induce, privarea de somn a fost (și, din păcate, încă este) utilizată ca metodă de intimidare și tortură a prizonierilor. Mecanismele care intervin în memorie sunt complexe, dar este clar că un rol important îl joacă hipocampul. Sinteza proteică din neuronii de la acest nivel promovează memoria și cogniția, în vreme ce distrugerea neuronilor hipocampici se asociază cu tulburările de memorie (cum se întâmplă în boala Alzheimer).
     Un studiu1 publicat marți (26 aprilie) în Science Signaling reușește să clarifice o mică parte din relația existentă între privarea de somn și afectarea memoriei, chiar dacă mecanismul descris de grupul american este valabil pentru un model animal mult mai simplu decât cel uman, experimentul fiind desfășurat pe șoareci. Investigația a vizat sinteza proteică de la nivelul neuronilor hipocampici murini la animalele care au urmat un program normal de somn și la cele private de cinci ore de somn pe noapte. Astfel, privarea de somn a scăzut atât fosforilarea mediată de mTORC1 (complex kinazic) a unui factor proteic (4EBP2), cât și interacțiunea dintre factorii de inițiere 4E (eIF4E) și 4G (eIF4G), în hipocamp. În schimb, creșterea nivelurilor de 4EBP2 în neuronii hipocampici excitatori înainte de privarea de somn a avut ca rezultat refacerea interacțiunii eIF4E–eIF4G și a sintezei proteice la niveluri similare celor observate la șoarecii cu program normal de somn. Astfel, au fost prevenite deficitele de memorie asociate cu privarea de somn.
     Editorialul2 care însoțește studiul arată că rezultatele sunt bine susținute de demonstrația realizată de grupul american, dar atrage atenția că sinteza proteică poate fi influențată și de alte mecanisme – cum ar fi o reducere a stabilității ARNm, dar nu numai. În plus, rămâne de văzut cât din modelul animal este valabil și la om.

 

Virulență bacteriană exacerbată la pacientul ars

 

     Dezbaterea publică despre fatalitățile din cazul incendiului din clubul Colectiv a urmat tot felul de direcții, chiar dacă nu întotdeauna ele au avut legătură cu realitatea. S-a discutat despre felul în care s-a intervenit în urgență, despre calificarea medicilor care au acordat primele îngrijiri, despre (in)existența unor protocoale pentru marii arși, despre secții specializate existente doar pe hârtie, pentru ca discuția să vireze către infecțiile nosocomiale din spitalele românești (când, brusc, toată presa generalistă a descoperit apa caldă) și, mai nou, către dezinfectanții utilizați în spitale. Fără doar și poate că subiectele sunt reale, chiar dacă descoperirile nu trebuie neapărat să fi jucat vreun rol în soarta marilor arși din teribilul incident din clubul bucureștean. Adică sigur, incompetența cocoțată la conducere pe la mai toate nivelurile din sistemul românesc de sănătate, hoția unor firme pe care nu le verifică nimeni și aroganța sau lipsa de viziune a unora sau altora dintre decidenți – toate acestea pot, în principiu, să ucidă. La fel cum și corupția face victime. Este însă bine să fim un pic mai rezervați în a arăta cu degetul într-o singură (sau într-o anumită) direcție, atunci când ne referim la cazul Colectiv. Pentru că, dincolo de cele mai bune intenții, arsurile majore ucid mai abitir decât orice.
     Cum – ne explică un articol3 apărut miercuri (27 aprilie) în cel mai nou jurnal al Societății americane de microbiologie, mSphere. Plecând de la constatarea că sepsisul leziunilor produse de arsură este principala cauză de morbiditate și mortalitate la pacientul ars, un grup de la Universitatea din Lausanne a cercetat modul în care exsudatul din leziunile produse de arsură schimbă (sau nu) virulența a trei dintre cele mai frecvent întâlnite bacterii care complică arsurile: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus și Acinetobacter baumannii. Pentru acest experiment, grupul elvețian a colectat exsudat din leziunile de arsură de la cinci pacienți, la șapte zile de la producerea traumei termice. Surprinzător, spre deosebire de S. aureus și A. baumannii, P. aeruginosa (infamul bacil piocianic, pentru cei care încă folosesc numele dat în secolul XIX) a crescut în fluidele de origine umană. Mai mult, markerii care în mod tipic exprimă virulența bacteriană (piocianina și pioverdina) au fost chiar supraexprimați în comparație cu nivelurile observate pe medii de cultură uzuale. Autorii speră ca analiza compoziției exsudatului să poată fi utilizată pentru definirea unui nou mediu de cultură, cu ajutorul căruia să fie studiate etapele evolutive și variabilitățile biologice ale infecțiilor survenite la pacientul ars.

Notă autor:

1. Tudor JC et al. Sleep deprivation impairs memory by attenuating mTORC1-dependent protein synthesis. Sci Signal. 2016 Apr 26;9(425):ra41

2. Sweatt JD, Hawkins KE. The molecular neurobiology of the sleep-deprived, fuzzy brain. Sci Signal. 2016 Apr 26;9(425):fs7

3. Gonzalez MR et al. Effect of human burn wound exudate on Pseudomonas aeruginosa virulence. mSphere. 2016 Apr;1(2)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe