Newsflash
Știri

Noutăţi în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - feb. 13 2013
Noutăţi în cercetare

Semmelweis, mereu actual

  Dezinfecţia şi sterilizarea tegumentelor, asepsia şi antisepsia sunt, de la Semmelweis încoace, concepte obligatorii pentru orice profesionist din sistemul de îngrijiri de sănătate. Una din problemele cele mai severe, în prezent, este reprezentată de infecţiile nosocomiale apărute în secţiile de terapie intensivă sau la pacienţii imunocompromişi: o infecţie cu microorganisme cu rezistenţă multiplă la tratament poate fi (şi adesea este) fatală în asemenea circumstanţe. Este deci uşor de înţeles că prevenirea şi combaterea infecţiilor nosocomiale trebuie să cuprindă o serie de măsuri concertate, de la reguli de igienă generale la proceduri medicale bine standardizate, până la asigurarea unei igiene riguroase a pacienţilor. Un studiu1 publicat ieri (7 februarie) în New England Journal of Medicine furnizează noi dovezi asupra importanţei asigurării unei dezinfecţii riguroase şi ştiinţifice, la pacienţii din secţiile de terapie intensivă sau imunocompromişi. Studiul, desfăşurat în mai multe centre din SUA, a inclus 7.727 de pacienţi, la care a fost cercetată rata de apariţie a infecţiilor cu germeni multidrog-rezistenţi atunci când igiena pacienţilor a fost asigurată zilnic prin materiale textile impregnate cu soluţie de clorhexidină 2% (fără clătire), comparativ cu igiena cu materiale fără proprietăţi antimicrobiene. Spălarea cu clorhexidină a redus semnificativ (cu circa un sfert) ratele infecţiilor cu germeni de spital.

Diagnosticul rapid al tuberculozei

   Rezultatul unei analize sistematice2 privind diagnosticul rapid al tuberculozei şi al rezistenţei la rifampicină a fost publicat, la începutul acestei luni, de Cochrane Collaboration. Autorii au luat în calcul 18 studii, dintre care două trialuri internaţionale multicentrice, în care un test comercial – Xpert® MTB/RIF – a fost utilizat, în cadrul unor laboratoare de referinţă, de tehnicieni pregătiţi în acest sens, pentru diagnosticul rapid al TB şi identificarea formelor bacilare rezistente la rifampicină (indicaţie pentru o posibilă formă de TB-MDR).
   Conform rezultatelor publicate, testul cercetat este sensibil şi specific pentru diagnosticul TB şi al rezistenţei la rifampicină, la pacienţii suspecţi de TB, TB-MDR sau TB asociată cu infecţie HIV.
   Xpert foloseşte o platformă de teste de amplificare rapidă a acizilor nucleici specifici pentru Mycobacterium tuberculosis, din probe de spută, amplificate apoi prin ADN-PCR. Rezistenţa la rifampicină este detectată prin identificarea mutaţiilor genei beta-polimerazei ARN din M. tuberculosis, cu ajutorul unor sonde moleculare fluorescente.
   Dr. Lucica Diţiu, secretarul executiv al Parteneriatului Stop TB, a declarat, pentru Wiley: „Ne bucurăm de publicarea analizei Cochrane privind testul Xpert – o inovaţie ce reprezintă un important pas înainte în efortul nostru de a reduce la zero mortalitatea prin TB. Parteneriatul Stop TB ajută activ statele pentru a înţelege cum să utilizeze cât mai bine această nouă tehnologie“. Parteneriatul Stop TB este un consorţiu de peste 1.000 de entităţi, coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Calciul şi mortalitatea cardiacă

   Luni, 4 februarie a.c., au fost date publicităţii rezultatele unei cercetări desfăşurate prospectiv, începând cu 1995–1996, asupra aproape patru sute de mii de oameni cu vârste între 50 şi 71 de ani, din mai multe regiuni ale SUA. Persoanele incluse în studiu au fost evaluate în privinţa aportului alimentar de suplimente conţinând calciu (separat sau în cadrul unor combinaţii), dar şi în privinţa mortalităţii de cauze cardiovasculare.
   Rezultatele publicate în JAMA Internal Medicine3 sunt surprin­zătoare. Cum era de aşteptat, suplimente alimentare cu calciu au fost administrate la 51% din bărbaţi şi la 70% din femei, patologia specifică vârstei şi sexului fiind cea osteoporotică. Neaşteptat însă, suplimentele de calciu s-au asociat, la bărbaţi, cu risc crescut de moarte de cauză cardiacă (nu şi cu moartea prin accidente vasculare cerebrale), în vreme ce corelarea respectivă nu s-a regăsit la femei.
   Rezultatele sunt interesante şi lasă loc la posibile speculaţii privind administrarea suplimentelor de calciu la bărbaţii peste 50 de ani, cu risc de fracturi osteoporotice. Este însă nevoie de studii supli­mentare, pentru a investiga relaţia evidenţiată de studiul american.

AVC cu marijuana

   Consumul de marijuana, drogul cel mai frecvent utilizat, poate dubla riscul de accidente vasculare cerebrale la adulţii tineri, reiese dintr-o cercetare prezentată ieri, 7 februarie a.c., la Conferinţa Internaţională de Stroke 2013, organizată de American Stroke Association (5–8 februarie, Honolulu, Hawaii). Studiul4, realizat de o echipă din Noua Zeelandă, a inclus 160 de pacienţi cu vârste între 18 şi 55 de ani, care au suferit un AVC sau un atac ischemic tran­zi­toriu şi cărora, la internare, li s-a recoltat o probă de urină. Din cele 16% teste pozitive pentru droguri, jumătate au fost pentru cana­bis. Asocierea drogului cu stroke-ul este una importantă, însă re­zultatele studiului sunt puse în dubiu de faptul că toţi pacienţii tes­taţi pozitiv pentru canabis erau şi fumători, iar fumatul, după cum se ştie, este un puternic factor de risc independent pentru AVC.
   Realizarea unui studiu mai amplu este, însă, puţin probabilă, date fiind nu doar implicaţiile etice, ci şi cele legale. Autorii doresc să tragă astfel un semnal de alarmă asupra consumului de marijuana, considerat (în cultura populară) ca lipsit de riscuri.

Mai are lumea bani pentru sănătate?
   Miercuri seară, la Washington DC, a fost dat publicităţii raportul Financing Global Health 2012: The End of the Golden Age?, realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) din cadrul Universităţii din Washington (Seattle). Raportul pleacă de la constatarea că, în plină criză economică globală, fondurile alocate asistenţei globale pentru dezvoltare în sănătate au scăzut în 2011, de la un maximum istoric de 28,2 miliarde de dolari în 2010, dar s-a înregistrat un reviriment în anul abia încheiat. Sunt analizate, de asemenea, şi cheltuielile pentru sănătate din ţările în curs de dezvoltare.


Notă autor:

1Climo MW, Yokoe DS, Warren DK, Perl TM, Bolon M, Herwaldt LA, Weinstein RA, Sepkowitz KA, Jernigan JA, Sanogo K, Wong ES. Effect of daily chlorhexidine bathing on hospital-acquired infection. N Engl J Med 2013;368:533-42

2Steingart KR, Sohn H, Schiller I, Kloda LA, Boehme CC, Pai M, Dendukuri N. Xpert® MTB/RIF assay for pulmonary tuberculosis and rifampicin resistance in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 1. Art. No.: CD009593

3Xiao Q, Murphy RA, Houston DK, Harris TB, Chow WH, Park Y. Dietary and Supplemental Calcium Intake and Cardiovascular Disease Mortality: The National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study. JAMA Intern Med. 2013 Feb 4:1-8

4Barber PA, Pridmore H, Krishnamurthy V, Roberts S, Spriggs DA, Carter K, Anderson NE. Smoking marijuana associated with higher
stroke risk in young adults. Stroke. Feb 2013

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe