Newsflash
Știri

Nuanțele de gri din relația medicilor cu industria farmaceutică

de Dr. Vlad STROESCU - iun. 24 2016
Nuanțele de gri din relația medicilor cu industria farmaceutică
     Odată ce dăm la o parte abuzurile evidente, nu există alb sau negru în relația financiară a industriei farmaceutice cu medicii. Ceea ce poate fi șocant pentru marele public, care intuiește, pe bună dreptate, că medicina este o meserie cu un strict cod deontologic, mult mai strict decât cel al altor bresle. E șocant pentru orice nemedic să afle că medicii merg la congrese sponsorizați aproape invariabil de industrie. E șocantă practica oferirii de dejunuri în restaurante frumoase, însoțite de cuvântări ale liderilor de opinie în domeniu despre un anumit produs medical. E șocant, indiferent că medicul lucrează la stat sau în privat, în relație cu CNAS sau nu. E șocant, pentru că pacientul se așteaptă ca binele lui să fie singura valoare din ecuația terapeutică, singurul scop și singurul argument acceptabil în luarea unei decizii, nu publicitatea farmaceutică și nu posibilele beneficii pentru medic. Și e șocant pentru că, niciodată până acum, nu ne-am obosit să explicăm cum stau lucrurile în medicina aflată sub capitalism, am preferat aceeași obscuritate ermetică care ne înconjoară majoritatea cutumelor de breaslă. Niciun medic nu a spus pacientului: am să vă prescriu medicamentul X, trebuie să vă spun că producătorul îmi sponsorizează participarea la un congres, dar eu vi-l prescriu întrucât consider că e cel mai bun pentru dv. E ca și cum nu ai discuta toate reacțiile adverse posibile cu pacientul, chiar dacă ar trebui să o faci, de teamă să nu complici relația terapeutică, să nu-i pierzi încrederea. Doar că acum există legi care ne obligă la transparență, deși în continuare e relativ dificil pentru un pacient să afle toate potențialele conflicte de interese declarate de un medic. Acum, din nou, lumile noastre paralele, cea a medicilor și cea a pacienților, intră în coliziune zgomotoasă. Și a fost nevoie de fraude, crime, DNA și flagrante pentru asta.
     Am intrat în panică – că am putea fi toți, peste noapte, incriminați că am mers sponsorizați la congrese și simpozioane. Nu știm cum să ne justificăm și să ne explicăm mai bine. În același timp, ne e teamă că am putea pierde aceste privilegii. Problema este însă dublă, de comunicare și de etică. Poate că nu e locul meu să discut probleme de etică. E de datoria mea să am grijă doar de propria conduită morală și deontologică. Întâmplător, lucrez în privat, nu am contract cu Casa, prescripțiile mele sunt mereu puține și nu sunt un lider de opinie (în ciuda rubricii mele din VM), așadar industria farmaceutică nu știe că exist și nu mă pune în situația de a-mi analiza conștiința și a-mi evalua conflictele de interese. Dar ele există și fără big pharma, atât timp cât tot în capitalism lucrez și munca mea e monetizabilă. Pot însă să-mi imaginez o lume realist mai bună, fără să dau în mania utopiilor. Și câteva din schimbările pe care mi le-aș dori.
     Primele ar fi în universitățile de medicină. Majoritatea copleșitoare a liderilor de opinie care vorbesc pentru industrie sunt universitari. Dacă universitățile ar avea reguli stricte privind tranzacțiile cu industria și transparența lor, ar fi un mare pas înainte. Aș încuraja studenții să se implice, așa cum au făcut-o cei de la Harvard în 2009, când asociații studențești protestau destul de zgomotos în urma unor scandaluri răsunătoare, nu foarte diferite de cele din România contemporană, cu diferența notabilă că ele au avut loc în instituții de excelență în întregime private. Până la această oră, nu am observat o reacție oficială a Universității „Vasile Goldiș“ din Arad, de exemplu, deși e evident că imaginea acesteia este afectată de evenimentele recente. Cât despre studenți, nu-mi aduc aminte ca în facultate să se fi suflat vreo vorbă despre acest aspect atât de important al practicii noastre ulterioare: pur și simplu, nu eram pregătiți pentru el, cu o curriculă în care, pe atunci, deontologia medicală era materie opțională. Eu însă aș fi dorit un curs despre industria farmaceutică încă din anul trei, la farmacologie. Un singur curs, care să rezume mecanismele prin care medicamentele sunt cercetate, dezvoltate, produse și comercializate în lumea capitalistă, occidentală. Studentul din anul trei nu trece de imaginea romantică a lui Pasteur sau Fleming făcând descoperiri senzaționale în intimitatea laboratoarelor lor universitare și ar putea chiar să-și imagineze că noile terapii apar sub conducerea binevoitoare a vreunei instituții publice, în afara legilor pieței libere, ce implică concurență, urmărirea profitului, cerere și ofertă, advertising etc.
     E în regulă să existe publicitate în medicină, atât timp cât e direcționată doar către medici. După anii de studiu, trebuie să putem avea încredere că medicul urmărește în primul rând binele pacientului, deși e o utopie să crezi că urmărește doar asta. Eu însă nu aș mai permite deghizarea publicității farmaceutice în manifestări științifice. Aș pune un mare (P) pe simpozioanele intitulate benign „Actualități în tratamentul bolii cutare“, în care lideri de opinie explică felul în care medicamentul X este cel mai bun, încununate de mese festive. Chiar dacă sunt prezentate date științifice, tot publicitate e. Știința e echidistantă. Publicitatea e prin definiție antiteza echidistanței.
     Deși congresele medicale sunt evenimente private, aș vrea să văd un mecanism de control al finanțării și tarifării lor. E adevărat: fără sponsorizare, e practic imposibil pentru un medic obișnuit să participe la congrese. Inclusiv la cele locale. Putem bănui însă că reuniunile sunt atât de scumpe nu doar din pricina costurilor organizării, ci și pentru că firmele de medicamente sunt dispuse să le finanțeze. Dacă locurile la congres sunt ocupate de medici sponsorizați, de ce ar ieftini organizatorii taxele de înscriere și de participare la cursuri și sesiuni? Dacă, spre exemplu, numărul de participanți sponsorizați de industrie ar fi limitat, nu s-ar ieftini taxele în mod spontan? De asemenea, deși taxele pentru studenți și rezidenți sunt de regulă mai mici, ele nu sunt suficient de mici. E foarte ciudat că tocmai cei aflați pe cea mai abruptă pantă de formare medicală au și cel mai greu acces la aceasta. Dacă este dificil și poate chiar imoral ca statul român să plătească taxele de înscriere ale medicilor la congrese, sprijinirea celor mai tineri colegi în formare ar fi o investiție cu mare potențial de retur.
     Mi-aș dori facilitarea transparenței conflictelor de interese în fiecare caz în parte, pentru fiecare pacient. Eventual, declararea lor pe formularul de consimțământ informat pe care pacientul îl citește și îl semnează înainte de a intra la doctor. Fără acestea, este el cu adevărat informat?
     Nu există alb și negru în relația financiară a industriei farmaceutice cu medicii. Putem face un exercițiu de imaginație: ce am face fără industrie? Ne-ar fi foarte greu. Un sistem public ce abia susține îngrijirile, și asta disfuncțional, nu ar putea niciodată să susțină cercetarea și dezvoltarea de noi terapii și probabil nici producția celor existente. Industria farmaceutică e necesară. Relația cu ea implică unele compromisuri. Nu trebuie însă să ne și grăbim să le îmbrățișăm. Ar fi totuși bine dacă ar exista mai puține nuanțe de gri. Avem nevoie să facem un pas înapoi și să ne privim obiectiv practicile. Mi-aș dori o schimbare în noi înșine. Asta dacă mai aspirăm la noblețea și demnitatea despre care se spunea cândva că sunt proprii medicinii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe