Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Numai prin informare putem preveni!

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 1 octombrie 2021

Anul acesta, pentru a celebra Ziua Mondială a Inimii, organizaţiile de pacienţi și societăţile profesionale din România organizează campanii de conștientizare și de informare cu privire la bolile cardiovasculare.

ziua inimii

Bolile cardiovasculare sunt în continuare principala cauză de mortalitate și morbiditate la nivelul Uniunii Europene, 36% dintre decesele înregistrate fiind de cauză cardiovasculară (aproximativ 60 de milioane de oameni). România continuă să aibă o rată de mortalitate prin boli cardiovasculare de trei ori mai mare decât media europeană, potrivit unui comunicat. Astfel, de Ziua Mondială a Inimii, marcată anual la 29 septembrie, Fundaţia Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie (SRC) și Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) readuc în discuţie bolile cardiovasculare, nevoia de informare a pacienţilor și de control al factorilor de risc.

Cercetare online despre nevoile pacienţilor

        În România, apar cinci cazuri noi de insuficienţă cardiacă în fiecare oră, doar unul din doi pacienţi cu acest diagnostic supravieţuind cinci ani după diagnostic. În plus, hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Aproximativ unul din cinci români nu știe că are hipertensiune arterială, fiind la risc pentru a dezvolta afecţiuni grave precum insuficienţă cardiacă, infarct miocardic, accident vascular cerebral, boală cronică de rinichi.

        COPAC a realizat o cercetare online pe tema bolilor cardiovasculare, în septembrie, la care au răspuns 320 de persoane. Potrivit rezultatelor, pacienţii români au nevoie de informaţii despre hipertensiunea arterială (62%), insuficienţa cardiacă și angina pectorală (25%), fibrilaţia atrială (17%). Aceeași cercetare a arătat că principalele probleme cu care se confruntă pacienţii rămân: lipsa de gratuitate a tratamentelor și a investigaţiilor (48%), lipsa accesului la medicii specialiști (43,8%), lipsa de educaţie medicală și timpul limitat al pacienţilor (35,8%), lipsa de informare cu privire la drepturile lor (27,6%).

Program naţional de prevenţie

        Prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Fundaţiei Române a Inimii, a anunţat că organizaţia pe care o conduce desfășoară în prezent campanii de informare și de conștientizare în rândul populaţiei. Acestea au în vedere furnizarea de informaţii despre diagnosticul precoce și tratamentul insuficienţei cardiace, al infarctului miocardic și al bolilor care pot afecta inima. „Numai un om informat poate preveni bolile cardiovasculare. «Totul pentru inima ta» reprezintă primul program naţional de prevenţie a bolilor cardiovasculare din România”, a declarat prof. dr. Dragoș Vinereanu.

        În contextul actual, pentru a le reaminti românilor de importanţa Zilei Mondiale a Inimii, Radu Gănescu, președintele COPAC, crede că sunt necesare astfel de campanii de conștientizare și informare privind importanţa controalelor periodice: „Ne dorim ca accesul pacienţilor la diagnosticare și tratament să fie unul cât mai simplu și mai accesibil. În secolul 21, boli precum hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă sau fibrilaţia atrială nu mai pot fi o condamnare pentru un pacient”.

Important: 

Societatea Română de Cardiologie desfășoară de trei ani în România campania de informare „Mergi și măsoară-ţi tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”. Puteți citi mai multe aici: Campanie de informare, de Ziua Mondială a Inimii, sub egida SRC

Etichete: Fundatia Romana a Inimii ziua mondiala a inimii preventie boli cardiovasculare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.