Newsflash
Știri

Număr record de candidaţi la examenul de rezidenţiat

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 20 2020
Număr record de candidaţi la examenul de rezidenţiat

Aproape 12.000 de candidaţi au concurat pentru ocuparea celor 6.513 locuri și 443 de posturi scoase la concurs pentru domeniile medicină, farmacie și medicină dentară.

rezidentiatAnul acesta, examenul de rezidenţiat a avut loc în 15 noiembrie, în condiţii speciale. Examenul s-a desfășurat în centrele universitare din: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureș și Timișoara. La București, examenul organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) a avut loc la Complexul Expoziţional Romexpo.

Un număr de 4.372 de candidaţi, cu 1.113 mai mulţi, comparativ cu numărul celor care au susţinut acest examen în sesiunea din 2019, au concurat în acest centru universitar. Pentru Medicină s-au înscris 6.396 de candidaţi, 3.009 pentru Medicină dentară și 2.544 de candidaţi pentru Farmacie.

Examenul s-a desfășurat în condiţii speciale, de distanţare fizică, iar purtarea măștii a fost obligatorie. La intrarea în săli s-a efectuat triajul participanţilor prin verificare temperaturii corporale, aceștia prezentând și un formular special de triaj.

O provocare pentru universităţi

În cadrul conferinţei de presă susţinută la București, prof. dr.
Cătălina Poiană (prorector cu probleme de învăţământ postuniversitar al UMFCD și președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București) a declarat că toate măsurile au fost respectate pentru ca examenul să se desfășoare în siguranţă:

„La intrarea în săli au fost soluţii de dezinfectare, toată lumea a purtat măști și acestea au fost schimbate ori de câte ori a fost nevoie în timpul examenului, iar distanţarea a fost păstrată, fiind chiar doi metri între pupitrele pe care scriu candidaţii”.

Totodată, prof. dr. Cătălina Poiană a subliniat importanţa concursului pentru medici, resursa umană fiind esenţială în această perioadă: „Organizarea acestui concurs de rezidenţiat a fost o necesitate, deși a fost o provocare pentru toate universităţile. În centrul universitar București, anul acesta a fost un număr record de candidaţi, practic peste 35% dintre candidaţii înscriși la nivelul întregii ţări”.

Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, a arătat că numărul mare de candidaţi de anul acesta la examenul de rezidenţiat poate fi explicat și prin majorările salariale din sănătate: „A fost un element în plus, pandemia a intervenit și ea, și de aceea probabil că mulţi care voiau să plece la rezidenţiat în Statele Unite sau în alte ţări din Europa au venit și s-au înscris”.

Locurile suplimentate

Prof. dr. Horaţiu Moldovan, președintele comisiei centrale de rezidenţiat și secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că numărul de locuri va fi suplimentat astfel încât toţi candidaţii declaraţi admiși să se poată pregăti în continuare:

„Am avut în vedere și specialităţile deficitare, unde este nevoie în mod special în această etapă, și aici mă refer la medicină de familie, boli infecţioase, epidemiologie, medicină de laborator, radiologie”.

Pentru a promova examenul, candidaţii trebuia să obţină minimum 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu (50 de tip complement simplu, și 150 de tip complement multiplu). Repartiţia pe locuri și posturi va avea loc ulterior, la o dată ce va fi anunţată oficial de organizatori, după afișarea clasamentului final.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe