Newsflash
Știri

Numărul avorturilor rămâne ridicat în România

de Cristina GHIOCA - sept. 30 2022
Numărul avorturilor rămâne ridicat în România

În România, numai în anul 2019 au fost efectuate peste 47.400 de întreruperi de sarcină, iar mai mult de jumătate dintre acestea au fost realizate la cerere, arată date prezentate recent.

contraceptie

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare zi, în întreaga lume, au loc aproximativ 125.000 de întreruperi de sarcină, ceea ce înseamnă 40-50 de milioane de avorturi pe an. Statisticile existente în prezent plasează România pe locul al doilea în lume ca număr de avorturi raportat la populaţia actuală.

Numai în anul 2019, în ţara noastră au fost efectuate 47.492 de întreruperi de sarcină, iar mai mult de jumătate dintre acestea au fost realizate la cerere, arată datele prezentate recent într-o conferinţă de presă organizată în contextul Zilei Mondiale a Contracepţiei. În plus, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, dintre toate femeile care au născut anul trecut, 9% aveau între 15 și 19 ani, iar 0,4% sub 15 ani.

Ziua Mondială a Contracepţiei este marcată anual la 26 septembrie. Cu ocazia ei, în întreaga lume sunt organizate evenimente care au ca scop îmbogăţirea cunoștinţelor populaţiei privind contracepţia și îmbunătăţirea educaţiei în ceea ce privește reproducerea și menţinerea sănătăţii sexuale.

Mediile vulnerabile favorizează sarcinile nedorite

Obiectivul principal pentru folosirea unei metode contraceptive este evitarea unei sarcini. Iar lipsa de informare, posibilităţile financiare limitate și nivelul scăzut al educaţiei se traduc în sarcini nedorite în rândul femeilor și adolescentelor. Potrivit statisticilor, femeile care provin din categoriile sociale defavorizate sunt mult mai expuse sarcinilor nedorite.

Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalităţii infantile, atrag atenţia specialiștii. O analiză recentă a Organizaţiei Salvaţi Copiii România a arătat că cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature.

Potrivit documentului, există o corelaţie directă între vârsta precoce a mamei – care înseamnă o dezvoltare emoţională şi socială incompletă – şi lipsa accesului la educaţie pentru sănătate și la servicii medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe