Newsflash
Știri

Numărul donărilor de plasmă convalescentă s-a dublat în ultima lună în România

de Florentina Ionescu - dec. 30 2020
Numărul donărilor de plasmă convalescentă s-a dublat în ultima lună în România

Potrivit datelor centralizate de o companie care a pus la dispoziția statului român aparate de plasmafereză, în ultima lună s-a dublat numărul donărilor de plasmă convalescentă de la persoane care au avut COVID-19.

Din păcate, numai 20% dintre cei care doresc să doneze reușesc efectiv să o facă.

Conform datelor centralizate de Besmax Pharma Distribtion (BPHD), compania care a pus gratuit la dispoziția statului român echipamentele de plasmafereză pentru colectarea plasmei convalescente de la foști-pacienți cu COVID-19, românii donează din ce în ce mai multă plasmă convalescentă, iar spitalele au început să folosească în mod semnificativ această terapie pentru a ajuta pacienții infectați cu noul coronavirus.

colectare plasma1
Sursa: Raport plasmă convalescentă - 29 decembrie

În urma bilanțului realizat de Besmax Pharma Distribution la finalul anului 2020, există cinci vești bune cu privire la colectarea de plasmă convalescentă în România, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Mai multă plasmă administrată în spitalele care îi tratează pe cei cu COVID-19

Astfel, în ultima lună:

  • s-a dublat numărul de donatori de plasmă convalescentă (2.343 de persoane, față de 1.275 de persoane în luna anterioară),
  • s-a triplat administrarea de plasmă convalescentă în spitalele care tratează pacienți COVID-19 (3.178 de doze administrate în ultima lună, față de 1.231 de doze administrate în luna precedentă)
  • și s-a redus substanțial rata mortalității pacienților (de la 40% în rândurile pacienților cu forme grave ale bolii la sub 25%, în condițiile administrării timpurii a plasmei).

colectare plasma2

De asemenea, există zece centre de transfuzie din România care colectează plasmă convalescentă peste media națională (Arad, Argeș, Bistrița, Brașov, Buzău, Galați, Hunedoara, Maramureș, Ploiești, Zalău).

Potrivit sursei citate, 17 spitale COVID-19, dintre cele 53 desemnate, sunt responsabile pentru administrarea a circa 65% din cantitatea colectată de plasmă convalescentă.

colectare plasma3

Problemele încă persistă

Există în același timp și cinci vești rele în legătură cu colectarea de plasmă convalescentă la noi în țară. Cea mai mare problemă rămâne faptul că doar 20% dintre foștii-pacienții cu COVID-19 care vor să doneze plasmă reușesc efectiv acest lucru.

plasmafereza
Caption

 

Doar 2 din 10 pacienți români cu forme severe de COVID-19 primesc tratamentul cu plasmă, restul neavând acces din cauza cantităților reduse colectate.

Media de așteptare pentru primirea dozei de plasmă convalescentă este de 52 de ore, deși recomandarea standard pentru tratament este de maxim 48 de ore de la decizia medicului curant.

În plus, România colectează ineficient plasma convalescentă (doar 1,6 doze / donare), de vină fiind insuficiența aparatelor de plasmafereză din centrele de transfuzie, se arată în comunicatul de presă semnat de Florin Hozoc, director general al companiei Besmax Pharma Distribution.

„E de notat și faptul că Ministerul Sănătății are întârzieri mari în respectarea obligațiilor asumate prin protocolul de donare a echipamentelor de plasmafereză, semnat în primăvară cu Besmax Pharma Distribution (în special obligațiile de raportare a datelor, de realizare a unei campanii de informare și de creare a unui registru al donatorilor). În acest context, BPHD trage un nou semnal de alarmă în legătură cu nevoia reformării sistemului de transfuzie sanguină din România, care este condus în mod ineficient, prezintă o rezistență înverșunată la schimbările după model european și are nevoie de personal suplimentar”, spun reprezentanții companiei în încheiere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe