Newsflash
Știri

Numărul nevilor influenţează riscul de melanom

de Dr. Mădălina Badea - aug. 30 2019
Numărul nevilor influenţează riscul de melanom

Cercetătorii australieni au identificat modificările genetice ce influenţează numărul și aspectul nevilor tegumentari, precum și relaţia acestora cu incidenţa melanomului. Riscul cancerigen poate fi evaluat astfel mai precis.

VM 35, p.16 -1Cancerul cutanat de tip melanom este a 19-a cea mai frecventă patologie neoplazică la nivel global. Sub influenţa factorilor de mediu, incidenţa este în continuă creștere. Conform estimărilor Societăţii Americane de Oncologie, în 2019 se vor înregistra 96.480 de cazuri noi de melanom. Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer cutanat, cu o mortalitate estimată de 7.230 de cazuri în SUA în acest an.
În cadrul Universităţii din Queensland s-a desfășurat un studiu de cohortă ce a inclus 1.200 de pacienţi, jumătate fiind diagnosticaţi cu melanom. Nevii identificaţi la examinarea pacienţilor au fost împărţiţi în trei categorii, pe baza aspectului dermatoscopic: nevi reticulari, globulari și nonspecifici.
Se pare că numărul nevilor încadrabili în fiecare clasă este important pentru stratificarea riscului, nu doar numărul total al acestora. Predominanţa nevilor de tip nonspecific crește riscul de a dezvolta melanom cu 2% pentru fiecare nev de acest tip prezent în plus faţă de grupul de control. Creșterea numărului de nevi nonspecifici este un fenomen natural, odată cu înaintarea în vârstă. Aspectul reticular si globular se modifică, de asemenea, odată cu trecerea anilor. Numărul ambelor tipuri scade odată cu vârsta, dar cel reticular comportă un risc mai mare de a degenera într-o formă nonspecifică.
Analiza nevilor a fost completată cu investigaţii genetice, care au identificat polimorfism predominant prezent la nivelul a patru gene (IRF4, MTAP, PLA2G6 și MITF). S-au descris asocieri importante între aceste gene și numărul total al nevilor, respectiv aspectul acestora.
De exemplu, gena IRF4 influenţează puternic numărul de nevi globulari regăsiţi pe suprafaţa corpului.
Rezultatele studiului vor veni în sprijinul medicilor dermatologi pentru o evaluare mai exactă a riscului fiecărui pacient de a dezvolta melanom, pe baza aspectului dermatoscopic și prin diverse tehnici imagistice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe