Newsflash
Știri

NUTRI SCORE. Primul cod de culori pentru clasificarea alimentelor din România

de Dr. Laura Davidescu - mai 19 2021
NUTRI SCORE. Primul cod de culori pentru clasificarea alimentelor din România

Nutri Score este un cod de culori dezvoltat la nivel internațional de experți în domeniul nutriției. Din luna mai 2021, el va fi utilizat la peste 1500 de produse dintr-o rețea de supermarketuri din România.

Mega Image lansează sistemul Nutri-Score pentru produsele marcă proprie, un sistem independent de etichetare, care clasifică produsele alimentare pe baza informațiilor nutriționale.

capsune nutriscoreDezvoltat la nivel internațional de oameni de știință renumiți în domeniul nutriției, sistemul este cunoscut în mai multe țări europene.

Sistemul de etichetare Nutri-Score este deja calculat pentru aproximativ 1500 de produse comercializate în rețeaua de magazine Mega Image. El se aplică atât la alimente locale (Gusturi Românești, Mega Apetit), cât și la cele importat (Delhaize, 365 essential, Delicata). Astfel, clienții respectivelor magazine pot alege rapid un produs alimentar pornind de la valoarea nutrițională.

„Suntem responsabili să fim alături de clienții noștri să facă alegeri pentru o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos. Știm că uneori poate nu e ușor sau nu au timp să fie permanent informați, de aceea le venim în ajutor.

Introducem astfel pe toate produsele noastre marcă proprie noul sistem internațional de etichetare Nutri-Score, care ajută fiecare client să aleagă dintr-o privire un produs alimentar, pe baza informațiilor nutriționale. Acum, va fi mult mai ușor pentru fiecare să facă alegeri echilibrate, care stau la baza unei alimentații sănătoase,” afirmă Adrian Nicolaescu, VP marketing, e-commerce, comunicare și sustenabilitate Mega Image.

Eticheta Nutri-Score se prezintă sub forma a cinci benzi colorate, de la verde la roșu, inscripționate cu litere de la A la E. În plus, este marcată valoarea nutritivă pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs. Interpretarea valorilor este foarte simplă: produsele marcate cu culoarea verde (A, B) sunt produse importante în alimentație, care ar trebui consumate mai des. Produsele marcate cu galben (C) ar trebui consumate cu moderație, în timp ce produsele marcate cu portocaliu și roșu (D, E) trebuie consumate în cantitate mai mică, deoarece conțin o cantitate mare de grăsimi, zahăr și sare.

Eticheta NUTRI SCORE EXPLICATĂ DE DR. Mihaela Bilic

„Alimentele nu sunt împărțite doar în două categorii: sănătoase și nesănătoase. Este important să înțelegem că mâncarea este sănătoasă, cu condiția să știm care este porția corectă. Iar pentru asta avem nevoie de un instrument și Nutri-Score poate fi acesta. Este vorba de un sistem de etichetare pe baza unui semafor de culori care împarte alimentele în 5 grupe, de la A la E. Principiul este simplu, nu este vorba de

produse permise și interzise, ci de un consum optim, adaptat fiecărei categorii: alimentele din grupa verde A și B pot fi consumate mai des sau în cantitate mai mare, în timp ce alimentele din grupa roșie D și E se consumă mai rar sau în cantitate mai mică.

Nutri-Score se dovedește astfel o metodă utilă pentru educația consumatorilor, trebuie ca ei să știe că produsele bogate în zahăr și grăsime au o valoare calorică și nutritivă crescută, prin urmare porția va fi mai mică. În schimb alimentele care conțin multă apă și fibre au o densitate calorică mică, deci porția va fi mai mare.

Haideți să învățăm care e porția corectă și că există două categorii de alimente: alimente de bază, ce se consumă în fiecare zi sau chiar de mai multe ori pe zi și alimente facultative, pe care le consumăm cu măsură, din când în când, pentru plăcerea gustului. Iar Nutri-Score ne ajută să facem diferența dintre ele,” explică dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist.

Prin implementarea noului sistem de etichetare, Mega Image își propune să-i ghideze pe consumatori să mănânce sănătos, prin promovarea principiilor unei alimentații echilibrate și încurajarea consumului variat, cu alimente de la A la E, care au elemente nutritive diferite.

Acest sistem a fost deja adoptat la nivel național de către țări precum Franța, Belgia, Spania, Germania și Olanda.

Mega Image Nutri-Score

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe