Newsflash
Știri

Nutriţia în managementul bolilor cronice netransmisibile

de Dumitru ŞERBAN - apr. 12 2012
Nutriţia în managementul bolilor cronice netransmisibile
   În perioada 29–31 martie a.c., la Iaşi, s-a desfăşurat al IV-lea Congres al Societăţii de Nutriţie din România, cu tema principală – Nutriţia în bolile cronice netransmisibile. Organizatorii evenimentului au fost Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ – Facultatea de Medicină, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon“, Societatea de Medici şi Naturalişti, Academia de Ştiinţe Medicale – filiala Iaşi, Colegiul Judeţean al Medicilor, Direcţia de Sănătate Publică şi Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului Iaşi. În deschiderea evenimentului, dna prof. dr. Mariana Graur, preşedinta Societăţii de Nutriţie din România (SNR), a declarat: „Este al patrulea congres al SNR – înfiinţată în 2005 ca o necesitate de aprofundare a problemelor nutriţionale în cadrul unei specialităţi care, de fapt, se ocupă de nutriţie. În România, diabetul, nutriţia şi bolile metabolice este singura specialitate care, imediat absolvită, oferă mediului medical doctori nutriţionişti“. De altfel, în acest spirit s-a înscris şi cursul Tendinţe noi în nutriţie, susţinut de dsa. „Fiecare dintre noi suntem aglomeraţi cu diabetul, cu obezitatea şi cu multe alte lucruri prioritare în viaţă şi atunci s-a simţit nevoia unei abordări din perspectivă ştiinţifică a problemelor de nutriţie“, a mai precizat preşedinta SNR.
   Au fost prezenţi la reuniune medici rezidenţi şi specialişti din majoritatea centrelor universitare şi medicale din ţară, pentru a dezbate tema sensibilă a nutriţiei în bolile cronice netransmisibile. În acest context s-au înscris lucrările prezentate: Hiperglicemia şi sindromul coronarian acut – o poveste dulce-amară (dr. Antoniu-Octavian Petriş, Iaşi); Alimentaţia în prevenţia diabetului zaharat şi a prediabetului (prof. dr. Amorin-Remus Popa, Oradea); Grupuri şi modele de alimentaţie în managementul diabetului zaharat (prof. dr. Maria Moţa, Craiova, preşedinta Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet); Nutriţia în accidentele vasculare cerebrale (prof. dr. Cristian Dinu Popescu, Iaşi); Alimentaţia pacientului cu pompă de insulină (dr. Gina Botnariu, Iaşi). Dintre acestea, a suscitat în mod deosebit interesul audienţei prezentarea nutriţiei în accidentele vasculare cerebrale. „În cazul pacientului cu AVC trebuie să determinăm un bilanţ şi un necesar. Acestea sunt caracteristice fiecărui pacient şi trebuie făcute. Comunicăm foarte bine cu echipa de la terapie intensivă. În acest context, există standarde de electroliţi, de vitamine, care, cu siguranţă, trebuie să ajungă la pacient. Acestea toate se regăsesc în tratate, în prospecte şi trebuie să ţinem cont de ele. Mai poate exista un sindrom de realimentare, care apare în primele patru zile după reluarea alimentaţiei orale, despre care e bine să ştim şi să avem explicaţii ale tulburărilor digestive ce pot apărea, mai ales ale celor hidroelectrolitice. Aşadar, există suplimente nutriţionale preparate pe loc. Am, în acest context, un exemplu concret – chiar din zona de unde sunt originar, Buzău. Cu mulţi ani în urmă, din lipsă de potasiu, anestezistul tatălui meu, profesorul Dan Tulbure, împreună cu un alt anestezist, Viorel Girota, au folosit supă de pătrunjel, pe care au administrat-o pacientului şi au reuşit să corecteze, în timp record la vremea respectivă, starea pacientului. (…) Indicele de masă corporală poate influenţa prognosticul? Evident că da. Uneori este în discordanţă şi supraponderalul are evoluţii favorabile, alteori, mai ales atunci când există patologie de acompaniament de tip cardiac, lucrurile se potenţează negativ şi nu ajunge unde trebuie. Conchid şi susţin că bolnavul cu AVC are nevoie de o nutriţie specializată, de la administrare la supravegherea evoluţiei şi la corecţie, atât în faza acută, cât şi în cea cronică“, a punctat dl prof. dr. Dinu Cristian Popescu.
   În continuarea programului ştiinţific, au fost aduse în atenţia celor 150 de specialişti prezenţi lucrările: Suplimentele alimentare energogene – mit sau realitate (conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, Cluj-Napoca, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice); Diete confirmate în managementul clinic al obezităţii (conf. dr. Gabriela Roman, Cluj-Napoca, preşedinta Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii); Nutrigenetica şi nutrigenomica din perspectiva clinicianului (dr. Cornelia Bala, Cluj-Napoca); Epidemiologia nutriţională (prof. dr. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină a UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi); Hipoglicemia la pacientul cu diabet zaharat tip 2 (dr. Bogdan Mihai, Iaşi).
   „Am fost prezent la trei din cele patru ediţii ale Congresului Societăţii de Nutriţie din România şi, de la an la an, evenimentul este din ce în ce mai bun. Sunt schimbări, numai în bine şi dna prof. dr. Mariana Graur trebuie felicitată, fiindcă are un colectiv foarte bun. Se vede că au câştigat experienţă în organizarea de manifestări de talie naţională. Tema congresului este de maximă importanţă, nu numai pentru noi, profesioniştii, ci pentru toată lumea. (…) Pe tot parcursul evenimentului au fost abordate teme variate şi acesta este un câştig. Au fost prezentate studii de intervenţie pentru scăderea riscului la pacienţii cu diabet zaharat. Pe lângă acestea, au fost abordate şi multe alte subiecte din domeniul nutriţiei, de reprezentanţi din aproape toate centrele medicale importante din ţară, ceea ce dovedeşte că există o preocupare continuă pentru nutriţie“, a precizat, la finalul manifestării, dl conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu. De asemenea, la închiderea congresului, dna prof. dr. Mariana Graur a afirmat că iniţiativa înfiinţării Societăţii de Nutriţie din România a dus la implementarea multor proiecte în domeniu. „Evenimentul a fost de bun augur. Avem oameni şi de alte specialităţi care au venit alături de noi şi am putut să realizăm un ghid naţional de nutriţie, care este postat deja pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Am realizat şi implementat programe locale de educaţie nutriţională la diverse niveluri, din şcoli până în facultăţi. Prin ceea ce facem, în profesia noastră ca medici, dar şi prin intermediul acestui congres, iată-ne, suntem la ediţia a patra, am reuşit să înfiinţăm specializarea de nutriţie atât în cadrul universităţii noastre, cât şi la alte trei din ţară. În ultimii ani, am simţit nevoia să avem în programa noastră cursuri de nutriţie pentru medicii rezidenţi şi, ca dovadă, în paralel cu congresul a fost organizat şi cursul de nutriţie pentru rezidenţi – de aceea, întreaga manifestare are un contur didactic. Este bine atât pentru medicii rezidenţi, cât şi pentru specialiştii cu experienţă mai mare, deoarece lumea este într-o continuă schimbare şi trebuie să fim la curent cu tot ce se întâmplă pe tărâmul nutriţiei şi nu numai“, a conchis organizatoarea reuniunii.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe