Newsflash
Știri

Nutriționiștii europeni confirmă beneficiile consumului de cafea

de Dr. Laura Davidescu - ian. 16 2023
Nutriționiștii europeni confirmă beneficiile consumului de cafea

Aproape două treimi dintre nutriționiștii europeni consideră că un consum moderat de cafea are beneficii clare asupra sănătății, anunță un raport prezentat de Asociația Română a Cafelei.

Peste două miliarde de cești de cafea sunt savurate în fiecare zi la nivel mondial și, în acest context, se fac numeroase studii pentru a descoperi rolul potențial al cafelei asupra sănătății.

Un asemenea studiu a efectuat Federația Europeană a Asociațiilor Nutriționiștilor (EFAD), acesta fiind preluat de către Institutul pentru Informații științifice despre cafea (ISIC) și de către Asociația Română a Cafelei. Potrivit acestui studiu, aproape două treimi (62%) dintre nutriționiștii europeni consideră că un consum moderat de cafea are beneficii clare asupra sănătății, în vreme ce 86% sunt de acord că aportul regulat și moderat este asociat cu o îmbunătățire a performanței generale în sport.

De asemenea, este cercetat un posibil „efect de protecție” în legătură cu o serie de boli netransmisibile, în special cu cele cu o componentă inflamatorie. Astfel, cafeaua continuă să fie un considerent important pentru profesioniștii din domeniul sănătății când vorbesc despre aspectele unui stil de viață sănătos.

Cafeaua rămâne o băutură populară la nivelul Europei, 43% dintre nutriționiștii chestionați raportând că pacienții consumă până la 3 cești de cafea pe zi și, respectiv, 3-5 cești pe zi, niveluri de consum care corespund recomandărilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

62% dintre nutriționiștii chestionați au recunoscut o asociere pozitivă cu aspecte ce țin de performanța mintală și fizică, inclusiv o vigilență îmbunătățită (86%), stare îmbunătățită (61%), îmbunătățire a performanței sportive generale (69%) și au fost de acord că un consum de cafea poate fi benefic pentru activitatea fizică (51%). Aceste concluzii reflectă un sondaj realizat anterior de ISIC asupra consumatorilor în timpul pandemiei în 2020.

Sondajul a fost completat de 585 de nutriționiști din 26 de țări europene, care au contact direct cu pacienții, și oferă date noi despre gradul de conștientizare actual și atitudinile în ceea ce privește consumul de cafea din perspectivă medicală.

Puteți consulta raportul „Perspectivele nutriționiștilor europeni despre consumul de cafea” în acest link.

Detalii despre cercetare

  • Dintre cei 585 de respondenți, 329 au raportat că sunt angajați în prezent în servicii clinice, inclusiv în oncologie, diabet, gestionarea greutății, gastroenterologie, geriatrie, pediatrie, îngrijire intensivă, servicii ambulatorii, chirurgie, alergii și intoleranță la alimente. Ceilalți 256 au raportat că sunt angajați în prezent în domenii precum sport, educație, bunăstare, servicii alimentare și/sau lucrează independent.
  • Țările incluse sunt: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia și Marea Britanie.
  • Opinia științifică a Autorității Europene privind Siguranța Alimentară (EFSA) cu privire la Siguranța cafeinei prevede că 400 mg de cafeină (aproximativ 3-5 cești de cafea) pe zi poate fi considerată o cantitate sigură pentru majoritatea indivizilor. O ceașcă de cafea conține de obicei 75 mg de cafeină.

Citește și:

Cum beau românii cafeaua?

Poate reduce cafeaua riscul de boală renală?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe