Newsflash
Știri

O bursă prestigioasă și o campanie de recrutare globală

de Monica GEORGESCU - feb. 16 2018
O bursă prestigioasă  și o campanie  de recrutare globală
Câștigătorii internaționali ai uneia dintre cele mai prestigioase burse americane – Eisenhower Fellowship – au fost selectați zilele acestea. Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății în guvernul tehnocrat, este singurul român căreia i-a fost acordată această distincție, în 2018.
Bursa Eisenhower este definită ca un „schimb internațional de lideri” din diferite țări. În anii trecuți, alți români care au primit această bursă au fost: prof. dr. Cristian Vlădescu (directorul Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar – SNSPMPDS), Monica Macovei (ministru al justiției în perioada 2014-2017 și europarlamentar), regizorul Tudor Giurgiu (președintele TVR între anii 2005 și 2007 și inițiatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania), Mihai Ghyka (fost secretar de stat în Ministerul Culturii) și Vlad Mixich (fost jurnalist la Hotnews și Viața medicală).
„România, o țară cu 20 de milioane de locuitori, are unul din cele mai slabe sisteme sanitare din Uniunea Europeană în ce privește eficiența, echitatea și rezultatele obținute”, este mesajul cu care începe prezentarea lui Vlad Voiculescu în cadrul paginii unde sunt prezentați toți bursierii. Proiectul pentru care a primit bursa Eisenhower este MagiCamp – o tabără de vară pentru copiii diagnosticați cu cancer. Alături de el au primit bursa alți 25 de lideri, antreprenori și formatori de opinie din întreaga lume, printre care Diah Saminarsih (consultant special al ministrului sănătății din Indonezia), Adrian Devitt (director de strategie pentru Royal College of Surgeons – cea mai mare școală medicală din Irlanda) și Javier Arroyo (fondatorul programului Smartick, cu ajutorul căruia copiii cu vârste între patru și paisprezece ani pot învăța matematica).

Ucraina – una din cele mai sărace țări din Europa – a devenit în ultimii ani un paradis pentru cuplurile din toată lumea care caută o mamă-surogat, arată un reportaj publicat de BBC. Ucraina a devenit o țintă predilectă pentru cuplurile în căutarea unui „uter de închiriat”, în special în ultimii ani, pe măsură ce multe din centrele similare din Asia – India, Nepal și Thailanda – au intrat în atenția presei și a autorităților pentru suspiciune de trafic de copii și exploatare a femeilor. Din noiembrie 2015, surogatul a devenit ilegal în India. Din acel moment, Ucraina a rămas una din puținele țări din lume în care maternitatea de substituție – surogatul – poate fi aranjată contractual, fiind perfect legală. „Cererea a crescut probabil de zece ori doar în ultimii doi ani”, a declarat Sam Everingham, purtătoarea de cuvânt a unei fundații care consiliază viitorii părinți.
Maternitatea-surogat, în combinație cu donarea de spermă sau ovocite, a devenit legală în Ucraina în 2004. Potrivit legii, un donator sau o mamă purtătoare nu are drepturi părintești asupra copilului născut. Pe certificatul de naștere al copilului sunt trecute numele celor care au contractat surogatul. Alegând să devină mame-surogat, tinerele din Ucraina pot câștiga până la 20.000 de euro. Această sumă reprezintă echivalentul a o sută de salarii medii în țara europeană. Banii oferiți atrag multe tinere, care acceptă să devină mame purtătoare din dorința de a avea o viață mai bună. Conform legislației ucrainene, o femeie poate deveni mamă-surogat doar dacă are deja un copil al ei. Această precauție este menită să evite atașamentul femeii față de copilul la care va renunța după naștere.

Cel puțin 33 de persoane din nordul Indiei au fost infectate cu HIV de un medic fără licență, care a oferit tratamente injectabile fără să schimbe acele și seringile. Rajendra Yadav s-a prezentat drept medic ambulant, oferind consultații și tratamente contra unei sume modice – zece rupii. „Martorii spun că acest om folosea aceeași seringă la un număr mare de pacienți, fără a o schimba”, a declarat pentru Washington Post S.P. Choudhary, medic-șef în orașul Unnao, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri. Departamentul de sănătate al statului Uttar Pradesh a lansat o investigație în urma rapoartelor privind creșterea numărului de cazuri de infecții cu HIV din regiunea Bangarmau – 566 de persoane au fost testate, iar 33 au fost confirmate HIV-pozitive.
Calitatea serviciilor medicale din India este una slabă, din cauza deficitului de personal medical și a unităților sanitare insuficiente, raportat la populația foarte numeroasă. Conform unui raport al ministerului indian al sănătății, în 2017 în India exista un doctor la fiecare 1.595 de persoane, mult sub standardele impuse de OMS. Milioane de persoane sărace care trăiesc în special în zonele rurale din India se bazează pe medici falși care le oferă tratamente ieftine. Asociația medicală din India estimează că, în ciuda campaniilor desfășurate de autoritățile sanitare, în această țară există un milion de persoane care practică medicina fără licență.

Într-o campanie globală fără precedent, NHS (sistemul național de sănătate) din Scoția caută să atragă radiologi de top din întreaga lume, dispuși să lucreze și să locuiască pe teritoriul țării europene, titrează BBC. Prin intermediul campaniei extinse de recrutare – care va acoperi India, Statele Unite ale Americii, Canada, Europa de Vest și Australia – NHS Scoția caută să angajeze 32 de medici radiologi în nouă regiuni geografice distincte – poziții care nu au putut fi acoperite până în prezent cu resurse interne.
Secretarul de stat în sănătate, Shona Robinson, a declarat că, în cadrul campaniei, se prezintă beneficiile pe care un medic le poate avea lucrând în sistemul național de sănătate scoțian. „Încercăm să demonstrăm angajamentul nostru de a crea un sistem sanitar vibrant, dinamic și deschis către exterior, în care lucrează unii dintre cei mai buni clinicieni din întreaga lume.” NHS Scoția a dezvăluit deja planul de a investi patru milioane de lire într-un program de transformare și modernizare a radiologiei, de a îmbunătăți serviciile oferite și de a crea mai multe centre de training pentru specialiști.

Aproximativ 3.500 de sugari din Statele Unite ale Americii mor anual din motive necunoscute, ce includ sindromul morții subite, sufocare sau strangulare accidentală și alte cauze. Un studiu publicat în revista Pediatrics a analizat tendințele naționale și regionale ale acestor decese de cauză neașteptată pe parcursul a 25 de ani, din 1990 până în 2015. Numărul morților infantile subite a scăzut dramatic în anii ’90 ca urmare a unei ample campanii naționale de informare privind practicile sigure de somn în cazul nou-născuților. De atunci însă, modificările privind incidența morții subite la copii au fost minore. În același timp însă, există diferențe semnificative între state în ceea ce privește numărul de decese.
În ultimii ani, progrese majore privind reducerea numărului de decese au fost înregistrate în California, Colorado, districtul Columbia, Florida, Kansas, Missouri, New York, Oregon, Washington și Wisconsin. La polul celălalt, Alaska, Arkansas, Alabama, Kentucky și Louisiana au înregistrat cel mai mare număr de decese în ultimii ani, în creștere față de începutul deceniului trecut. Autorii studiului au concluzionat că este nevoie să fie înțelese motivele specifice și factorii locali care determină aceste diferențe regionale considerabile, în încercarea de a încuraja practici de dormit tot mai sigure pentru nou-născuții de pe tot teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe