Newsflash
Știri

O farmacie socială, înființată la Târgu Mureș, ajută persoanele cu venituri mici

de Florentina Ionescu - aug. 30 2021
O farmacie socială, înființată la Târgu Mureș, ajută persoanele cu venituri mici

Peste 60 de persoane vârstnice, cu venituri mici, au fost ajutate cu medicamente prescrise prin rețete compensate, prin intermediul unui protocol între o farmacie și Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș.

Vineri, 27 august, la Târgu Mureș, a fost semnat un protocol pentru asigurarea necesarului de medicamente prescrise prin rețete compensate a unui număr de 62 de persoane persoane vârstnice, cu venituri mici și dependențe de îngrijire la domiciliu din evidența Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș. 

farmacie sociala medicamente persoane cu venituri mici

Acest lucru se va realiza prin angajamentul Farmaciei Sociale de a suporta integral, din profitul realizat, restul de plată a rețetelor parțial compensate, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Parteneriatul dintre prima farmacie socială din România și Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș presupune implicarea activă a ambilor parteneri în vederea susținerii campaniilor de educație privind sănătatea.

Cine sunt beneficiarii protocolului semnat

Scopul principal al acestui protocol, spune Andreia Moraru, director executiv al Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș, este asigurarea necesarului de medicamente prescrise prin rețete compensate, prin intermediul angajamentului Farmaciei Sociale de a suporta integral, din profitul realizat, restul de plată pentru cazurile sociale luate în evidență de către Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș.

„La momentul semnării acestui protocol, un număr de 62 de persoane vârstnice, beneficiari ai serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu, aflate în evidența Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș, cu venituri mici, vor fi beneficiarii direcți ai acestui protocol. În funcție de amploarea angajamentului asumat, avem în plan extinderea acest demers și la nivelul celorlalte servicii aflate în subordinea Direcției noastre”, a adăugat Andreia Moraru.

Teste antigen Sars-CoV-2 gratuite pentru persoanele vârstnice

La începutul săptămânii, Farmacia Socială a reușit să obțină autorizarea unui centru autorizat de testare antigen COVID-19, prin Direcția de Sănătate Publică Mureș. Centrul va funcționa începând cu luna septembrie, potrivit comunicatului.

Toți pensionarii cu venituri mici, sub 1.000 lei lunar, beneficiază de gratuitate în cadrul acestui centru. Pentru această nouă activitate, a fost amenajat un spațiu distinct de spațiul farmaciei care va fi utilizat doar pentru testarea antigen, cu teste puse la dispoziție de Ministerul Sănătății.

Tuturor pacienților li se va elibera un certificat cu rezultatul testului, recunoscut de Ministerul Sănătății și celelalte instituții, conform legislației actuale.

Autorizație din partea Ministerului Sănătății

Potrivit inițiatorilor acestui proiect, fiecare pacient care cumpără un produs din această farmacie ajută implicit întreprinderea socială la atingerea obiectivelor sale.

În luna mai a acestui an s-a înființat prima farmacie socială din România, situată în centrul Comunei Sângeorgiu de Mureș, la doar câțiva kilometri de Târgu Mureș.

Pe lângă autorizația din partea Ministerului Sănătății, Farmacia Socială a obținut în iunie 2021, de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, atestatul de „întreprindere socială”, astfel respectând criteriile economiei sociale, alocând minimum 90% din profitul realizat scopului social și rezervei statutare.

Din această lună, Farmacia Socială livrează gratuit la domiciliu, cu ajutorul voluntarilor, medicamente necesare pacienților cu dificultăți de deplasare care locuiesc în municipiul Târgu Mureș, Sângeorgiu de Mureș și localitățile limitrofe.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com/image/2287686/free-photo-image-pharmacy-pills-medicine-tablets

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe