Newsflash
Știri

O generație fără SIDA

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - iun. 17 2016
O generație fără SIDA
     Agențiile Națiunilor Unite au felicitat Republica Moldova, Armenia și Belarus, în cadrul reuniunii de combatere a sindromului imunodeficienței dobândite (SIDA), pentru eliminarea transmiterii materno-fetale a virusului HIV și sifilisului. Procesul de validare a realizării celor trei țări a fost condus de Organizația mondială a sănătății (OMS), în colaborare cu UNICEF, UNAIDS și UNFPA. Realizarea este una importantă pentru planul OMS de combatere a epidemiei HIV până în 2030, oferind un exemplu altor țări care se confruntă cu o creștere a numărului de îmbolnăviri, în special prin transmitere materno-fetală.
     Succesul vine după o muncă de 20 de ani a serviciilor de sănătate din aceste țări, care au încercat să ofere acces gratuit pentru serviciile de consultanță prenatală și testări gratuite pentru HIV și sifilis femeilor însărcinate și partenerilor acestora, urmate de tratament gratuit în cazul femeilor seropozitive. Astfel, realizarea remarcabilă a celor trei țări subliniază importanța includerii acestor servicii în pachetul de bază oferit femeilor însărcinate, ca parte obligatorie a consultanței și managementului prenatal. Accesul femeilor seropozitive însărcinate la tratament antiretroviral scade riscul de transmitere materno-fetală a virusului HIV de la 45% la 1%. La nivel global, Europa este zona cu cele mai bune rezultate în acest sens, peste 95% din femeile însărcinate seropozitive urmând tratament antiretroviral. În ceea ce privește sifilisul, peste 60% din țările europene oferă testări gratuite femeilor însărcinate, iar toate țările le oferă tratament gratuit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe