Newsflash
Internaționale

O nouă abordare a cancerului ovarian recidivat

de Dr. Diana Andronache - dec. 10 2021
O nouă abordare a cancerului ovarian recidivat

Chirurgia citoreductivă, urmată de chimioterapie, a prelungit durata de supravieţuire globală în rândul femeilor cu cancer ovarian recurent, comparativ cu un regim terapeutic bazat doar pe chimioterapie.

Strategia terapeutică în cancerul ovarian avansat este reprezentată de intervenţia chirurgicală primară cu scopul rezecţiei macroscopice a formaţiunilor tumorale, urmată de chimioterapie cu carboplatin și paclitaxel. Date recente arată că terapia sistemică suplimentară cu bevacizumab sau cu un inhibitor PARP (poly adenosine diphosphate-ribose polymerase) a fost asociată cu o supravieţuire superioară, fără progresie. Rolul intervenţiei chirurgicale în cancerul ovarian recidivat nu fusese însă bine definit până acum.

Uneori, din variate motive, formaţiunea tumorală nu poate fi îndepărtată în întregime, însă medicii intervin chirurgical pentru a îndepărta cât mai mult din ţesutul canceros, intervenţie numită chirurgie citoreductivă. Studiul DESKTOP III a demonstrat că intervenţia chirurgicală citoreductivă asociată chimioterapiei pe bază de platină în cazul pacientelor cu cancer ovarian recidivat a fost asociată cu beneficii semnificative, mai ales în ceea ce privește supravieţuirea globală.

Rezultate favorabile

În acest studiu prospectiv randomizat au fost incluse 407 paciente cu cancer ovarian recidivat. Dintre acestea, 206 au fost incluse în grupul de terapie chirurgicală asociată chimioterapiei, iar 201 au fost incluse în grupul chimioterapie, fără intervenţie chirurgicală. După o perioadă medie de urmărire de aproximativ 69,8 luni, s-a observat că supravieţuirea globală mediană a fost de 53,7 luni în grupul cu intervenţie chirurgicală și de 46,0 luni în grupul fără intervenţie chirurgicală. În cazul pacientelor cu rezecţie completă, au fost obţinute cele mai bune rezultate, cu o supravieţuire globală mediană de 61,9 luni. Supravieţuirea mediană fără progresie a fost de 18,4 luni în grupul cu intervenţie chirurgicală și de 14,0 luni în grupul fără intervenţie chirurgicală.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua eficacitatea intervenţiei chirurgicale în asociere cu terapii noi, cum ar fi inhibitorii PARP.

Foto: pixabay.com


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2103294

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe