Newsflash
Știri

O nouă campanie de informare de la COPAC: „Noua rutină de sănătate”

de Florentina Ionescu - nov. 2 2022
O nouă campanie de informare de la COPAC: „Noua rutină de sănătate”

„Noua rutină de sănătate” este o campanie de informare privind importanța testării în cazul bolilor virale, inclusiv în cazul COVID-19, inițiată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

În luna august 2022, CULT Marketing Research a realizat un studiu pe un eșantion de peste 1.000 de repondenți adulți, rezidenți în mediul urban, ale cărui rezultate au fost prezentate ieri, în cadrul unei conferințe de presă, de reprezentanții COPAC. 

virus
Atlasul Virusurilor

 

Studiul a relevat că patru din zece români ar amâna contactarea medicului cu mai mult de cinci zile după apariția simptomelor indicative pentru COVID-19. Respondenții au avut percepția că simptomele trebuie să dureze mai mult de cinci zile pentru a fi considerate grave, de aceea amânau vizita la medic.

Această cercetare nu a avut loc într-o perioadă cu vârf epidemic, dar cu toate acestea, gradul de îngrijorarea al respondenților cu privire la infectarea cu SARS-CoV-2 era la cote destul de înalte, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

În acest context, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) a lansat ieri, 1 noiembrie, campania „Noua rutină de sănătate”, împreună cu partenerii săi: Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, MSD România și Synevo. 

Dr. Florescu1
Simin Aysel Florescu, medic specialist boli infecțioase - Spitalul Clinic Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, București

 

De ce e importantă o nouă rutină?

Chiar dacă în prezent specialiștii vorbesc de o perioadă mult mai stabilă din punct de vedere epidemic comparativ cu vârfurile de incidență din primii ani ai pandemiei, boala COVID-19 este încă prezentă printre noi, cu toate riscurile pe care aceasta le presupune mai ales în cazul celor vulnerabili, spun reprezentanții COPAC.

În plus, nu există garanția că nu ar putea apărea variante ale virusului cu transmisibilitate foarte mare sau cu efecte severe.

„Dacă mai era necesar, pandemia ne-a demonstrat cât de important este ca fiecare dintre noi să adopte o atitudine preventivă, reflectată într-o rutină individuală și colectivă pro-sănătate. O bună rutină de sănătate este cu atât mai importantă în cazul bolilor transmisibile cauzate de diverse virusuri, ce pot impacta semnificativ starea de sănătate a populației”, se arată în comunicat.

Campania „Noua rutină de sănătate” își propune ca, prin încurajarea testării COVID-19 de la primele simptome, să promoveze un comportament responsabil prin evitarea contactului cu alte persoane în cazul unui test pozitiv și contactarea medicului de familie pentru monitorizare/direcționare către Centre de evaluare dacă este cazul.

În acest fel, pe de o parte cei infectați cu virusul care cauzează COVID-19 vor beneficia de tratament corespunzător, evitând complicațiile bolii sau efectele pe termen lung ale acesteia, iar pe de altă parte vor proteja categoriile de persoane vulnerabile - bolnavii cronici, vârstnicii, gravidele – predispuse să dezvolte forme grave ale COVID-19. 

atlas6

Totodată, campania vizează un demers mai larg de educație al populației privind  importanța testării pentru diagnosticarea unor boli infecțioase, precum HIV, HPV, tuberculoza sau hepatitele.

„Fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil și implicat în prezervarea sănătății lui și a persoanelor apropiate.”

Atlasul Virusurilor, pe înțelesul tuturor

În acest scop, este crucial să se crească nivelul de cunoștințe al populației privind sănătatea, oferind informații pe subiecte de interes, „traduse” în limbaj simplu, ușor de urmărit și înțeles.

În sprijinul acestei campanii vine expoziția interactivă 3D Atlasul Virusurilor, deschisă în perioada până la 13 noiembrie 2022 în cadrul Muzeului temporar Art Safari.

Această expoziție oferă vizitatorilor informații științifice din domeniul medical prezentate într-un format atractiv, cu privire la caracteristicile a opt virusuri dintre cele mai frecvente și a efectelor acestora. 

Concluzia COPAC

Președintele COPAC, Radu Gănescu, a declarat în cadrul evenimentului în care a prezentat rezultatele studiului:

„Concluzia noastră este că mai avem de lucru, apropo de ceea ce am prezentat aici. Vedem că încă avem nevoie să ajungem la populație, să le spunem oamenilor că am trecut peste pandemie, a trecut pandemia, dar virusul a rămas, este aici, este alături de noi. Încă avem grupuri vulnerabile și dacă este să avem persoane internate, sunt clar persoane care sunt cu comorbidități, persoane în vârstă sau persoane cu boli cronice. Încă avem nevoie să fim preventivi și să protejăm – sau dacă nu încercăm să ne protejăm pe noi, măcar să protejăm pe cei din jur: părinți, bunici, copii. Încă mai avem nevoie să înțelegem exact care este circuitul în caz de simptome, testare pozitivă, care este circuitul pentru a beneficia de servicii medicale și cred că important e să le spunem oamenilor să nu stea cinci zile până văd efectele bolii. Cred că asta e cel mai important.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe