Newsflash
Știri

O nouă șansă la viață pentru trei români

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 14 2020
O nouă șansă la viață pentru trei români

La Oradea, familia unui pacient de 48 ani, aflat în moarte cerebrală după un accident vascular cerebral, și-a dat acordul ca organele să fie donate pentru salvarea altor vieți. Astfel, trei români aflați în suferință au primit o nouă șansă la viață. Ficatul a ajuns la Institutul Clinic Fundeni din București, iar rinichii la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” Iași.

Decizia și puterea unei familii de a transforma propria suferință în șansă la viață pentru alți semeni necunoscuți, alături de mobilizarea exemplară a profesioniștilor implicați în activitatea de transplant aduc bucuria vieții pentru alți trei români aflați în suferință, anunță Agenția Națională de Transplant (ANT). În aceste zile complicate și dificile, în care viața tuturor este afectată și prinsă într-un «război» ciudat și parșiv, astfel de momente ne face martori, dar și mesageri ai faptului că există speranță, că «lumea este bună». (ANT)

Prelevare de organe

Prelevare și transplant în siguranță

Potrivit anunțului ANT, echipa ATI și de coordonare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, formată din dr. Tudorel Sabău, Dr. Carmen Pantiș, as. med. Aurelia Cheregi au făcut posibil ca un gest de o asemenea încărcătură emoțională să nu fi fost în zadar. Efortul lor a fost preluat de echipa de prelevare a I.C. Fundeni, condusă de dr. Vasile Lungu, alături de dr. Maria Șerban și as. med. Rodica Dinu, care a încheiat cu succes intervenția de prelevare atât a ficatului, cât și a rinichilor.

Astfel, la Institutul Clinic Fundeni, noaptea trecută, echipa de profesioniști condusă de dr. Doina Hrehoreț, alături de echipa ATI, au redat bucuria vieții unui pacient prin transplant hepatic. Altor doi pacienți viața li se va schimba în bine în urma intervențiilor de transplant renal, care se desfășoară în cursul acestei zile la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași.

Atât pentru intervenția de prelevare, cât și pentru cele de transplant au fost luate toate măsurile de prevenție împotriva SARS-CoV-2, fiind asigurată permanent siguranța pacienților și a personalului medical implicat, prin toate mijloacele și în fiecare etapă a acestei activități deosebite.

Contactat de Viața Medicala, dr. Radu Zamfir, directorul ANT a declarat:

ANT a făcut o recomandare ca centrele să își continue activitatea atât timp cât raportul risc-beneficiu este în favoarea pacientului, pentru că acești pacienți suferă de boli terminale și viața lor depinde de transplant. Așa că atât timp cât noi putem să le oferim această metodă terapeutică trebuie să o facem, chiar dacă sunt dificultăți din ce în ce mai mari legate de situația în care ne aflăm și anume pandemia de COVID-19. Noi trebuie să ne adaptăm cerințelor legate de pandemie, dar și atitudinii față de transplant care există în Europa și la nivel mondial. (Radu Zamfir, directorul ANT)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe