Newsflash
Știri

O nouă terapie pentru pacienţii cu scleroză sistemică

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iun. 17 2019
O nouă terapie pentru pacienţii cu scleroză sistemică

Cu ocazia EULAR 2019, ce a avut loc la Madrid săptămâna trecută, compania Boehringer Ingelheim a prezentat cel mai recent studiu efectuat în domeniul sclerozei sistemice (sclerodermiei). Studiul SENSCIS de fază III dublu orb a investigat eficacitatea şi siguranţa nintedanib la pacienţii cu această boală care aveau şi afectare pulmonară interstiţială.

Bolile pulmonare interstiţiale reprezintă prima cauză de mortalitate în cazul pacienţilor cu scleroză sistemică (sclerodermie). În prezent, opţiunile terapeutice pentru aceşti pacienţi sunt limitate. SENSCIS este cel mai mare studiu randomizat, multicentric, efectuat în acest domeniu. Au fost înrolaţi 576 de pacienţi diagnosticaţi cu scleroză sistemică şi boală pulmonară interstiţială din peste 32 de ţări (SUA, Canada, China, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie etc). End-point-ul primar a fost rata anuală de declin a funcţiei pulmonare (cuantificată prin CVF - capacitate vitală forţată).  Criteriile de includere au fost:

- diagnosticul de scleroză sistemică -  cu debutul primelor simptome (excluzând fenomenele de tip Raynaud) în decursul celor şapte ani precedenți;

- diagnosticul de boală pulmonară interstiţială confirmată (prin computer tomografie de înaltă rezoluţie care arăta fibroză pulmonară în proporţie de minim 10%;

- o CVF de minim 40% şi

- DLCO (capacitatea de difuziune a monoxidului de carbon) între 30 şi 89% din valoarea prezisă. 

Pacienţii au fost randomizaţi, în două grupuri: unul cu nintedanib 150 mg în doză dublă zilnic şi placebo. Toţi pacienţii aveau o terapie stabilă cu micofenolat mofetil sau metotrexat minim şase luni anterior randomizării. Rezultatele au arătat că nintedanib-ul a redus semnificativ progresia fibrozei interstiţiale pulmonare (cu 44%), aceştia prezentând o rată de declin semnificativ mai mică a CVF comparativ cu cei care au primit placebo. Medicamentul este în curs de aprobare de către FDA, fiind prioritizată revizuirea acestuia. Rezultatele acestui studiu au fost publicate in New England Journal of Medicine în luna mai. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe