Newsflash
Știri

Obama în JAMA

de Dr. A. M. - iul. 20 2016
Obama în JAMA
     Premieră totală săptămâna aceasta: Barack Obama a devenit primul președinte american în exercițiu care publică un articol într-o revistă științifică. Și nu în orice revistă, ci tocmai în Journal of the American Medical Association, principala publicație a celei mai mari organizații medicale profesionale din SUA, cu peste două sute de mii de membri. Articolul președintelui nu este în niciun fel întâmplător, ci prezintă tocmai efectele produse de Affordable Care Act (ACA), cel mai important pachet legislativ din domeniul sănătății în ultima jumătate de secol, în Statele Unite, asumat, promovat și promulgat de președintele Obama. Nici momentul nu este unul întâmplător, deoarece, odată cu stabilirea principalilor candidați pentru alegerile prezidențiale din toamnă, Obamacare (cum este cunoscută reforma realizată de președintele Obama) a devenit unul din subiectele discutate și disputate în lupta electorală – Donald Trump promițând deja că va abroga legea, în vreme ce Hillary Clinton și-a anunțat intenția de a continua pe linia deschisă de predecesorul ei din Partidul Democrat.
     Articolul este unul neobișnuit și prin felul în care este scris: la persoana întâi singular, niciodată utilizată într-un text științific (foarte rar și în editorialele publicate în revistele importante), dar tonul este justificat de situația specială, în care campionul reformei vorbește despre legea căreia i-a dat numele: „În această comunicare specială, vorbesc despre progresul pe care ACA l-a făcut în îmbunătățirea sistemului de sănătate american și discut modul în care decidenții pot construi pe acest progres, în anii care vor urma. Închei cu reflecții despre lecțiile pe care experiența administrației mele le poate da în privința potențialului pentru schimbări pozitive în politicile de sănătate în particular, în politicile publice în general“.
     Președintele începe prin a prezenta, pe scurt, contextul socioeconomic în care a preluat prima poziție în stat și măsurile adoptate în domeniul sănătății în primul său mandat. Merită menționată semnarea, în vara lui 2009, a legii pentru controlul tutunului, care a contribuit la o scădere rapidă a ratei fumatului în rândul adolescenților (de la 19,5% în 2009 la 10,8% în 2015), tendință propagată chiar și în rândul populației adulte.
     Affordable Care Act a fost semnat de Obama la 23 martie 2010 și a avut ca rezultat o scădere abruptă a populației neasigurate, cu 43%, de la 16% în 2010 la 9,1% în 2015 – saltul cel mai mare fiind înregistrat odată cu intrarea în vigoare a principalelor prevederi, în 2014. Dovezile de până acum arată că numărul mai mare de persoane asigurate are ca efect o ameliorare a accesului la tratament, a securității financiare și a stării de sănătate, pentru persoanele nou asigurate. A crescut numărul celor care au un medic de familie (cu 3,5%) și acces mai ușor la medicamente (cu 2,4%). Articolul continuă cu o serie de date surprinzător de tehnice pentru un text semnat de președintele unei țări, dar, în apărarea lui Obama, articolul menționează șapte angajați din administrația prezidențială care au contribuit la scrierea, documentarea și revizia acestui articol. De altfel, cu autorul președinte sau nu, JAMA este acel tip de publicație care nu abdică de la cele mai înalte standarde editoriale, indiferent de „greutatea“ numelor care semnează. Iar declarația lui Howard Bauchner, redactorul șef al revistei, pentru Bloomberg, ar trebui să fie o lecție de smerenie pentru orice autor care se crede de needitat, deținător de „adevăruri supreme“: „Deși suntem conștienți, desigur, că autorul este președintele Statelor Unite, JAMA are standarde extrem de înalte și cu siguranță ne așteptăm ca și președintele să le respecte“, a declarat Bauchner, explicând astfel faptul că articolul a trecut printr-un proces de două luni (!) de verificare a tuturor datelor și afirmațiilor și a suferit multiple editări și revizii.
     Nu pot decât să pun în opoziție cele de mai sus cu atitudinea slugarnică a unei asociații de la noi, transformate în „academie“, care, acum câțiva ani, l-a declarat pe președintele în funcție nici mai mult, nici mai puțin decât „membru de onoare“, în absența oricărei contribuții academice sau științifice – o onoare dubioasă, pe care președintele de atunci a avut bunul-simț să o refuze. Nu și cel de dinaintea lui, dar probabil că asta chiar nu mai miră pe nimeni. Poate că fiecare popor are nu doar conducătorii, ci și oamenii de știință pe care îi merită.
     Revenind la articolul lui Obama, mesajul (puternic) este că Obamacare rămâne un proiect care, deși și-a demonstrat deja rostul și utilitatea, trebuie să mai crească (sunt state, conduse de republicani, care nu au implementat încă reforma asigurărilor de sănătate) și, mai mult, are nevoie de protecție în fața intereselor politice care amenință să șteargă cu buretele progresul deja realizat. Iar Barack Obama, prin această intervenție, demonstrează că nu este dispus să-și abandoneze „copilul de suflet“, indiferent care va fi rezultatul alegerilor de la toamnă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe