Newsflash
Știri

Oficialii din sănătate resping acuzaţiile de „falsă pandemie“

de - ian. 22 2010
Oficialii din sănătate resping acuzaţiile de „falsă pandemie“

Oficiali care coordonează sănătatea publică şi alţi experţi au respins în mod categoric acuzaţiile vehiculate în mass-media ori pe internet, conform cărora firmele farmaceutice ar fi folosit în mod exagerat afirmaţiile privind ameninţarea pandemiei H1N1, pentru a panica şi a determina guvernele să constituie/cumpere stocuri inutile de vaccin. (...)

     Acuzaţiile se bazează pe faptul că Marea Britanie, Franţa, Germania şi alte ţări reduc comenzile lor de vaccin. Scăderea cererilor de vaccin, ca urmare a declinului activităţii gripale şi a folosirii unei singure doze de vaccin, au făcut ca multe ţări să aibă surplusuri de vaccin, cu toate că oficialii din sănătatea publică avertizează că alt val de infecţii ar putea să apară în această iarnă. Un exemplu: dr. Wolfgang Wodarg, medic german şi preşedinte al Comitetului pentru Sănătate al Consiliului Europei, citat de media britanică, este de părere că declararea pandemiei de către OMS, în iunie 2009, a declanşat încheierea de contracte pentru vaccin cu guvernele şi că firmele producătoare au obţinut beneficii financiare fără să-şi asume niciun risc. El a declarat pentru Daily Mail că „pandemia cu virus H1N1 a fost o gripă uşoară şi o falsă pandemie“.
     Propunerea unei rezoluţii a Consiliului Europei, în acest sens, a determinat răspunsuri rapide şi dure din partea oficialilor de rang înalt din sănătatea publică. Astfel, dr. David Salisbury, şeful Programului de imunizare din Marea Britanie, a declarat, pentru jurnalul londonez „The Guardian“, că, „în ciuda discuţiilor privind modul de folosire a surplusului de vaccin pandemic, guvernul trebuie să păstreze un stoc pentru situaţia în care va apărea un alt val de infecţii. În cazul că va exista o revenire a pandemiei în Marea Britanie în 2010, noi am părea foarte nesăbuiţi dacă am renunţa la un stoc atât de valoros“.
     Dr. Jim Bishop, ofiţer medical şef (consilier medical principal al ministrului sănătăţii), din Australia, consideră că acuzaţiile lui Wodarg sunt incorecte istoric şi medical. Declararea pandemiei de către OMS s-a bazat pe cazurile şi decesele din Mexic şi SUA şi nu pe influenţa companiilor farmaceutice. El contestă, de asemenea, acuzaţiile lui Wodarg, cum că vaccinul ar fi făcut în grabă, afirmând că Administraţia Produselor Terapeutice din Australia a evaluat complet vaccinul pandemic.
     Dr. Gregory Poland, director al Grupului de Cercetare a Vaccinurilor de la Clinica Mayo (Rochester) a declarat că acuzaţiile lui Wodarg sunt „absurde“. „Ideea că firmele farmaceutice au făcut ca agenţiile oficiale să risipească resursele este ridicolă. (…) Stocurile de vaccin sunt ca nişte poliţe de asigurare. Este vorba de sănătatea şi bunăstarea întregii naţiuni“. Oficialii implicaţi în sănătate la nivel mondial ştiu că o mutaţie cât de mică a virusului ar putea schimba primul val pandemic, relativ uşor, într-un al doilea val, mult mai periculos. Poland consideră ca o critică nedreaptă afirmaţia că guvernele ar fi irosit resursele. Comentariile lui Wodarg arată o lipsă profundă de cunoştinţe în planificarea urgenţelor de sănătate publică. Evenimente precum uraganul Katrina au făcut ca americanii să se aştepte ca guvernul lor să fie pregătit. Cu toate că atitudini antivaccin există şi în SUA, percepţiile negative privind vaccinurile ar putea fi mai mari în Europa din cauza deselor rapoarte „de senzaţie“ din media, despre acuzaţii infirmate în prezent privind unele legături dintre vaccinul pentru rujeolă, rubeolă şi parotidită epidemică şi autism. Poland a respins, de asemenea, acuzaţia că OMS ar fi fost influenţată în mod nejustificat de către companiile farmaceutice în declararea pandemiei. El a declarat că OMS ia măsuri pentru a nu permite grupurilor să influenţeze deciziile şi că se consultă cu reprezentanţii companiilor farmaceutice numai asupra proceselor de producţie, dar nu şi pe probleme ştiinţifice legate de virus şi boală.
     Un alt expert american în Boli infecţioase, Michael T. Osterholm, consideră că acuzaţia de conspiraţie a companiilor farmaceutice este iresponsabilă şi că al treilea val de cazuri H1N1 ar putea absorbi rapid orice surplus de vaccin. „Este absolut iresponsabilă şi clar un nonsens acuzaţia grupului Wodarg“. Tot un expert american în boli infecţioase, fost director adjunct al CDC – Atlanta, dr. Walter R. Dowdle, a declarat că SUA au făcut un lucru extraordinar prin luarea din timp a deciziilor de producţie şi achiziţionare a vaccinului, de evaluare şi de reevaluare a necesităţilor, ajustarea definiţiilor de risc înalt şi modificarea recomandărilor de vaccinare, în condiţiile în care noul virus a continuat să circule.
     Faptul că vaccinul H1N1 – 2009 a devenit disponibil atunci când transmiterea virusului a intrat în declin (în SUA, n. red.), aşa cum s-a întâmplat în 1957 şi 1968, confirmă deficienţele metodologiei învechite de producţie a vaccinului pandemic, proces pe care nu-l fac autorităţile de sănătate publică. (Informaţii preluate din Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului „Cantacuzino“, ianuarie 2010.)
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe