Newsflash
Știri

Omagiu adus „donatorilor îngeri” și familiilor acestora, la Institutul Clinic Fundeni

de Dorina Novac - iul. 13 2022
Omagiu adus „donatorilor îngeri” și familiilor acestora, la Institutul Clinic Fundeni

Asociația Transplantaților din România va deschide joi, 14 iulie, la Institutul Clinic Fundeni din București, în amfiteatrul Thomas Starzl, seria evenimentelor dedicate și anul acesta donatorilor de organe și familiilor acestora.

Acțiunile tematice ale Asociației Transplantaților din România (ATR) vor continua pe tot parcursul lunii iulie, fiecare zi a acestei luni fiind considerată, încă din 2014, „Ziua Donatorului de Organe”.

fundeni

„Medici, asistente și asistenți medicali, pacienți transplantați și multe personalități ale lumii medicale românești se vor reuni joi, la Institutul Clinic Fundeni din București, pentru a-și manifesta încă odată recunoștința față de cei care, de-a lungul timpului, donatori și aparținători ai acestora, au ales, într-un gest suprem, să dea o nouă șansă la viață semenilor aflați în suferință”, se arată într-un comunicat.

Citește și: Primul centru modular pentru copii cu afecțiuni grave, la Institutul Funden

După o scurtă conferință tematică, intitulată generic „Donatori și donarea de organe în scop terapeutic” ce va avea loc la ora 10:00, în amfiteatrul Thomas Starzl din cadrul Institutului Fundeni, participanții se vor reculege, o oră mai târziu, la biserica „Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian”, unde va avea loc o slujbă de pomenire a „Donatorilor Îngeri”.

„Asociația Transplantaților din România celebrează Ziua Donatorului de organe din anul 2014, când la aniversarea a 18 ani de la infiintarea asociției (16 iulie 1996), membrii acesteia au decis sa «doneze» aceasta zi pentru onorarea Donatorilor de organe. Cu acea ocazie, ATR a ridicat în curtea bisericii cu hramul «Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian» din curtea I.C. Fundeni, o troiță în memoria Donatorilor Ingeri. Această troiță a devenit locul unde, an de an, în jurul datei de 16 iulie, membrii ATR și invitații lor se adună pentru a mulțumi Donatorilor în viață, familiilor care au acceptat donarea, personalului medical implicat în activitatea de transplant și totodată, pentru a comemora «Donatorii Îngeri»” a declarat președintele Asociația Transplantaților din România, Gheorghe Tache.

În contextul în care lista de așteptare a pacienților care au nevoie urgent de un transplant de organe rămâne una foarte lungă, la Institutul Clinic Fundeni, în Centrele de Transplant Hepatic, Renal și Medular s-au realizat anul acesta 35 de transplanturi hepatice, 42 de transplanturi renale și 90 de transplanturi medulare, într-o relativă creștere față de perioada 2019-2021, când, din cauza pandemiei de COVID-19, a fost îngrădită, în mare măsură, activitatea de transplant.

Potrivit Agenției Naționale de Transplant, pe lista de așteptare a unui organ salvator se aflau, la 31 decembrie 2020, 4.792 de pacienți cu afecțiuni renale, 401 de pacienți cu afecțiuni hepatice și 27 cu afecțiuni cardiace grave.

O altă statistică a transplanturilor realizate la Institutul Clinic Fundeni din București ne arată că, începând cu anul 1997 au fost realizate 2.300 de transplanturi renale, începând cu anul 2000 peste 1.000 de transplanturi hepatice și din anul 2001 peste 1700 de proceduri de transplant de celule stem, atât la adulți cât și la copii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe