Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

OMS nu modifică (încă) gradul de alertă pandemică

    Într-o conferinţă de presă susţinută, prin internet, de dl dr. Keiji Fukuda, consilier special pe problema gripei pandemice al directorului general al OMS, în urma reuniunii Comitetului de urgenţă pentru reglementări internaţionale în domeniul sănătăţii, cea de-a şaptea astfel de întrunire de la debutul pandemiei de gripă A/H1N1, au fost date publicităţii opinia experţilor asupra situaţiei pandemice prezente, dar şi opinia Comitetului în legătură cu actualele recomandări temporare speciale pentru limitarea pandemiei, recomandări revizuite la fiecare trei luni. (...)

    Pe baza dovezilor prezentate şi a discuţiilor Comitetului de urgenţă, dna dr. Margaret Chan, directorul general OMS, a decis că nu este cazul să se aducă modificări fazelor de alertă pandemică actuale şi că va reconvoca, peste câteva săptămâni, Comitetul de urgenţă, pentru reevaluarea situaţiei. La reuniunea din 23 februarie s-a evidenţiat faptul că activitatea pandemică este clar în scădere sau deja redusă în Europa Occidentală, Africa de Nord şi alte regiuni de pe glob, în vreme ce pandemia continuă, în oarecare măsură, în Europa de Est, Asia Centrală etc. Mai mult, în Africa de Vest se înregistrează o creştere a activităţii pandemice, cu rapoarte de transmitere intracomunitară în Senegal şi Mauritania. Comitetul de urgenţă şi-a exprimat unele îngrijorări în privinţa posibilităţii ca o declarare prematură a trecerii vârfului pandemic să nu submineze măsurile de control al pandemiei luate de diverse state, motiv pentru care o decizie în acest sens a fost amânată pentru următoarea întrunire. Pe lângă observaţia că pandemia curentă este mult mai puţin severă decât cele din secolul trecut, experţii au subliniat şi diferenţele înregistrate în lume nu doar în privinţa amplorii pandemiei, ci şi în cea a pregătirii statelor pentru pandemie. A reieşit, astfel, nevoia de a asista ţările în planificarea activităţilor şi în rezolvarea situaţiilor ce apar într-o pandemie, prin elaborarea de ghiduri şi planuri pandemice. Totodată, acţiunile trebuie să fie flexibile şi să se adapteze la realităţile din teren. Este deci nevoie de eforturi susţinute din partea autorităţilor de sănătate publică.
     În fine, directorul general OMS a decis, la recomandarea Comitetului de urgenţă, menţinerea recomandărilor actuale: • păstrarea deschisă a frontierelor, fără restricţionări ale traficului sau comerţului internaţional • menţinerea supravegherii îmbolnăvirilor compatibile cu gripa şi a pneumoniilor severe • amânarea sau anularea călătoriilor, în cazul îmbolnăvirii.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.