Newsflash
Știri

OMS se reformează

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 10 2011
OMS se reformează
   Între 1 şi 3 noiembrie, s-a desfăşurat la Geneva întâlnirea conducerii executive a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, într-o sesiune specială vizând reforma OMS.
   Secretariatul a realizat o prezentare generală a celor trei componente ale reformei – priorităţi programatice, guvernanţă şi management. Documentul descrie provocările şi face propuneri privind atât guvernanţa internă a OMS, cât şi pe cea globală a sănătăţii. Boardul executiv a fost solicitat să furnizeze îndrumare şi să iniţieze acţiuni pe baza propunerilor, incluzând întărirea rolului executiv al boardului, creşterea eficienţei Adunării Sănătăţii şi stabilirea unei mai mari coerenţe între guvernanţa regională şi cea globală. Unele din propuneri includ măsuri de îmbunătăţire a metodelor de lucru ale Secretariatului, altele pot implica revizuirea unor reguli de procedură de către statele membre. Documentul schiţează cele cinci arii principale propuse pentru reforma managerială: eficienţa organizaţională; politicile şi managementul resurselor umane; planificarea bazată pe rezultate; management şi responsabilitate; finanţarea OMS, cu o abordare corporativă pentru mobilizarea resurselor şi cadrul strategiei de comunicare.
   „Reforma OMS pentru un viitor sănătos“ – a fost titlul raportului dnei dr. Margaret Chan, director general OMS. Între altele, dsa a subliniat că agenda reformei a început cu concentrarea pe finanţare şi pe necesitatea unei mai bune alinieri între obiective şi resurse. De asemenea, a prezentat conţinutul celor trei capitole ale documentului. Pe agenda reuniunii, boardul are în vedere şi paşii următori: o posibilă decizie cu recomandări pentru domeniile care necesită activitatea pe mai departe a Secretariatului; un proiect de rezoluţie cu recomandări pentru acţiune/aprobare la a 65-a Adunare Mondială a Sănătăţii; probleme ce necesită deliberarea boardului, la a 30-a sesiune, programată pentru ianuarie 2012.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe