Newsflash
Știri

Operație în premieră la Spitalul Clinic CF Timișoara

de Dorina Novac - mar. 16 2023
Operație în premieră la Spitalul Clinic CF Timișoara

La Spitalul Clinic CF Timișoara a avut loc o operație în premieră. Medicii au intervenit chirurgical laparoscopic pentru tratarea unei hernii hiatale.

O pacientă în vârstă de 56 de ani cu numeroase comorbidități, boli cardiace, fibroză pulmonară, boli sistemice, necesita o intervenție complexă pentru repunerea stomacului în interiorul cavității abdominale și recalibrarea hiatusului esofagian.

operatie

În sprijinul chirurgilor de la Spitalul Clinic CF Timișoara au venit și doi medici din echipa prof. dr. Ciprian Duță, de la Spitalul Județean Timișoara. 

Citește și: Spitalul Clinic CF Timișoara are un nou computer tomograf

„Am intervenit laparoscopic, minim invaziv, ceea ce constituie un avantaj pentru pacient. Prin mai multe orificii mici, de 0,5 sau 1 cm, se readuce stomacul în abdomen. Orificiul lărgit, acest hiatus se închide parțial, aplicându-se o valvă antireflux, împiedicând astfel refluxul gastric, ceea ce înseamnă că secrețiile gastrice, conținutul gastric, nu va mai trece din stomac în esofag. Refluxul determină o «arsură» a esofagului, cu modificări structurale, care reprezintă un factor de risc pentru tumorile esofagiene”, a precizat dr. Sorin Chiriac, medic primar chirurg Spitalul Clinic CF Timișoara.

În cazul pacientei, afecțiunea nu a putut fi vindecată prin tratament medicamentos, necesitând o intervenție. Indicația chirurgicală a herniei hiatale apare atunci când vorbim de complicații și forme severe ale bolii.

Potrivit reprezentanților spitalului, operația, deși făcută pe cale laparoscopică, a necesitat o atenție deosebită având în vedere starea de sănătate și comorbiditățile pacientei.

„Aceste hernii sunt destul de frecvente. În unele statistici se spune că depășesc 50 la sută din populația în vârstă de peste 50 de ani. Dar, refluxul simptomatic cu dureri, cu suferință, este mult mai mic și doar în asemenea cazuri este indicată repararea acestor hernii. Avantajele unei intervenții laparoscopice sunt multiple. Este chirurgie minim invazivă, adică incizii mici, durere redusă post operatoriu, perioadă mult mai scurtă de recuperare și, implicit, o durată redusă de spitalizare”, a adăugat dr. Sorin Chiriac.

Totodată, în timpul intervenției chirurgicale, a fost prelevată și o probă de țesut de la nivelul ficatului pacientei pentru realizarea unei biopsii.

Operația a fost un succes, iar pacienta se simte bine și este monitorizată de către medici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe