Newsflash
Știri

Operaţie în premieră naţională efectuată la Spitalul de Neurochirurgie din Iași

de Dorina Novac - iul. 12 2021
Operaţie în premieră naţională efectuată la Spitalul de Neurochirurgie din Iași

O femeie de 68 de ani, care avea o tumoră cerebrală profundă, a fost operată de o echipă de specialişti de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, cu ajutorul unui robot de chirurgie craniană.

Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi, dr. Lucian Eva, a precizat că pacienta s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului cu dureri severe de cap, dar și cu un sindrom confuzional. În urma investigațiilor medicale a rezultat că pacienta prezenta o tumoră cerebrală profundă, inoperabilă.

operatie Iasi
Sursă imagine: Spitalul Clinic de Urgență „Prof. N. Oblu” din Iași // Facebook

Pentru stabilirea unui diagnostic corect, imperios necesar pentru tratamentul complementar ulterior s-a decis utilizarea robotului de chirurgie craninană.

„Cu ajutorul robotului de chirurgie craniană Medtronic Stealth Autoguide am reușit să realizăm o intervenție chirurgicală de mare precizie în vederea stabilirii unui diagnostic corect. Tehnologia modernă ne-a ajutat să avem un plan de operație performant care ne-a indicat cu exactitate punctul pe unde se poate pătrunde spre compartimentul intracranian direct spre zona afectată a creierului printr-o linie dreaptă, fără a afecta structurile vitale ale creirului”, a menționat dr. Lucian Eva.

Potrivit medicului, intervenţia chirurgicală a durat aproximativ o oră şi poate fi considerată un succes.

operatie

„Este pentru prima dată când într-un spital din România s-a utilizat această platformă robotizată în beneficiul și siguranța pacientului. Robotul de chirurgie craniană este un sistem care oferă poziționare stereotactică, ghidare a traiectoriei și un burghiu, care utilizează mișcări precise, aproape imperceptibile, pentru a atinge ținta chirurgicală. Neurochirurgii pot utiliza, de asemenea, navigarea în timp real și feedback-ul vizual printr-o interfață de computer. În cazul unei biopsii cerebrale, când se plasează un electrod sau un cateter în creier, neurochirurgul trebuie să găsească nu numai ținta chirurgicală potrivită, ci și cel mai sigur mod de a o atinge - navigând printr-o rețea complexă de celule, vase și rețele neuronale pentru a ajunge la un punct precis”, a adăugat dr. Lucian Eva.

Acesta a explicat că robotul de chirurgie craniană (Stealth Autoguide) crește siguranță, scurtează durata de spitalizare și reduce complicațiile paciențiilor. O altă caracteristică este că robotul permite forarea precisă a unei traiectorii chirurgicale chiar și într-un plan oblic, ceea ce este deosebit de important în neurochirurgie.

Spitalul Clinic de Urgență „Prof. N. Oblu” din Iași este singurul spital din România care deține și utilizează în practică medicală cei mai performanți roboți existenți astăzi în lume.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe