Newsflash
Știri

Operație robotică cu sistemul da Vinci Xi pentru tratarea unei hernii incizionale complexe

de Dorina Novac - aug. 17 2022
Operație robotică cu sistemul da Vinci Xi pentru tratarea unei hernii incizionale complexe

O pacientă cu hernie incizională gigantă a fost operată robotic prin cea mai modernă tehnică chirurgicală de reconstrucție a peretelui abdominal.

„Chirurgia robotică a devenit prima opțiune în tratamentul herniilor”, spune Dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generală cu supraspecializare în chirurgia reconstructivă a peretului abdominal și acreditare în chirurgia robotică.

Chirurgie Robotica

Acesta a realizat, în premieră națională, o operație robotică cu sistemul da Vinci Xi pentru tratarea unei hernii incizionale complexe, folosind cea mai modernă tehnică chirurgicală de reconstrucție a peretelui abdominal. Intervenția a avut loc în cadrul MedLife Medical Park.

Pacienta, în vârstă de 68 de ani, a ajuns la medic cu două umflături proeminente în zona abdomenului.

În termeni medicali diagnosticul a fost de hernie incizională sau eventrație complexă, date fiind dimensiunile defectelor herniare de peste 10 centimetri și localizările acestora în multiple zone topografice ale peretelui abdominal.

„Eventrația apare la nivelul unor cicatrici postoperatorii, fiind o hernie dezvoltată printr-o cicatrice pre-existentă. În cazul de față, pacienta a trecut anterior prin două intervenții chirurgicale - colecistectomie laparoscopică, care a cauzat apariția unei eventrații de 6 cm la nivelul regiunii ombilicale, și un abces retroperitoneal, pentru care a fost operată deschis printr-o incizie în flancul drept și în urma căreia a dezvoltat un defect de 15 cm”, se arată într-un comunicat.

Dincolo de infecția plăgilor operatorii din trecut, faptul că pacienta suferă de diabet zaharat a reprezentat un factor suplimentar care a favorizat apariția herniei incizionale.

Deși majoritatea pacienților cu hernie ajung la medic deranjați de aspectul neplăcut al „umflăturilor”, consecințele acestei afecțiuni nu sunt doar de natură estetică, explică dr. Radu.

Dacă nu se intervine chirurgical, în timp, volumul herniei crește progresiv până se ajunge la pierderea domiciliului organelor herniate, din cauza faptului că acestea nu mai au spațiu să revină în interiorul abdomnelului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe