Newsflash
Știri

Operații refuzate, eșuate, falsificate

de Alexandra NISTOROIU - sept. 16 2016
Operații refuzate, eșuate, falsificate

    O dezbatere foarte interesantă are loc în lumina reflectoarelor în Marea Britanie, după ce o autoritate sanitară din North Yorkshire și-a anunțat intenția să limiteze dreptul pacienților obezi și/sau fumători la intervenții chirurgicale pentru afecțiuni care nu le pun în pericol viața. Momentan, implementarea planurilor comisiei Vale of York a fost amânată, după ce au stârnit un val de reacții critice, scrie The Guardian. Comisia regională anunțase că are de gând să întârzie până la un an intervențiile chirurgicale indicate – de pildă, pentru protezări de șold sau genunchi – pacienții cu indice de masă corporală mai mare de 30. Ca să beneficieze de intervenția electivă mai repede, pacienții ar fi trebuit să piardă cel puțin 10% din greutatea totală. Politica restrictivă cuprindea și o amânare de șase luni pentru fumători – sau mai puțin dacă reușeau să se lase de fumat pentru opt săptămâni. Royal College of Surgeons a descris restricțiile propuse de comisia din North Yorkshire drept „cea mai severă politică din modernul NHS (sistemul public de sănătate al Marii Britanii)“. NHS Anglia a cerut autorității sanitare regionale să își revizuiască abordarea, deoarece negarea drepturilor unei întregi categorii de pacienți – precum fumătorii – nu se potrivește cu legislația după care funcționează sistemul public britanic. În replică, deși spune că își va revizui propunerea, comisia regională amintește că astfel de reglementări ar aduce economii de milioane de lire în sistemul public. Fostul ministru al sănătății Norman Lamb a etichetat intenția comisiei drept „scandaloasă“, în vreme ce reprezentanți ai NHS Providers – liderii furnizorilor de servicii medicale – au spus, pentru The Guardian, că, în mijlocul celei mai lungi și profunde crize financiare din istoria NHS, e foarte probabil ca decizii similare să urmeze în viitorul apropiat.

 

    Pacienta pentru care a fost făcut, în 2005, primul transplant de față la nivel mondial a murit după o suferință îndelungată. Le Figaro scrie că moartea a fost cauzată de complicații apărute după ultima intervenție chirurgicală prin care trecuse. Tratamentul intensiv împotriva respingerii grefei determinase apariția a două tipuri de cancer. Vestea despre intervenția prin care Isabelle Dinoire primea nasul, bărbia și gura altcuiva a făcut înconjurul lumii în urmă cu 11 ani. Pe atunci, Dinoire avea 38 de ani și a ajuns la spital după ce câinele ei o mușcase de față în timp ce dormea profund, după ce ingerase mai multe somnifere. „Miracolul“ medical al transplantului a fost foarte controversat, voci ale comunității științifice întrebându-se cât de etic era să faci un transplant de față înainte de a încerca măcar o intervenție de chirurgie reconstructivă. Iarna trecută, franțuzoaica a avut un acces de respingere a grefei. A murit în aprilie, dar abia acum spitalul a putut face public decesul, din dorința de a respecta decizia familiei. Din 2005 încoace, au mai fost efectuate alte 30 de transplanturi de față în șase țări diferite.

 

    Nici australienii nu sunt feriți de furturile din sănătate. O comisie independentă de evaluare a implementării sistemului de rambursare a cheltuielilor medicale a raportat acuzații complet ieșite din comun, printre care faptul că mai mulți psihologi decontează ore de yoga sau ateliere de vorbit în public precum „sesiuni de terapie în grup“ sau faptul că mai mulți medici și farmaciști ar conspira pentru a vinde mai multe dispozitive pentru tratamentul apneei în somn. Deși grupul de lucru crede că astfel de cazuri sunt izolate, nu sistemice, a trimis ministerului sănătății un raport cerând o anchetă mai serioasă, conform The Australian. Comisia de experți independenți este compusă predominant din clinicieni, ea neavând rolul de a găsi căi de a face economii în sistem până la o anumită țintă bugetară, ci de a analiza în ce măsură există o bază științifică reală pentru felul în care sunt folosite mai mult de 5.700 de servicii și produse decontate în sistemul public. Obiectivul este de a alinia ceea ce se plătește la dovezile clinice existente. În patru ani de funcționare însă, a reușit să economisească aproximativ 5,1 milioane de dolari pentru sistemul public și, prin consultările cu consumatorii și profesioniștii din sănătate, să strângă informații despre mai multe nereguli, pe care ulterior le-a înaintat autorităților. Printre acestea se află și cazurile recente ale psihologilor care folosesc abuziv conceptul de „terapie psihologică de grup“ pentru a deconta orice, de la yoga sau cursuri de public speaking. Comisia a primit informații și despre o escrocherie vizând vânzarea dispozitivelor de tip CPAP pentru tratarea apneei în somn la pacienți diagnosticați mai întâi pe baza unor teste de somn fictive, efectuate în farmacii sau chiar în magazine.

 

    Poliția civilă a Districtului Federal din Brazilia a anunțat luni că e copleșită de numărul foarte mare de mărturii ale victimelor unei escrocherii prin care erau indicate intervenții chirurgicale nenecesare spre profitul distribuitorilor de proteze și orteze, potrivit publicației braziliene Globo. De joia trecută, de când a devenit publică operațiunea „Mr. Hyde“ – cum o numesc anchetatorii, prin arestarea a 13 persoane implicate în „mafia protezelor”, au fost efectuate mai mult de 30 de interogatorii cu martori sau victime. La început, poliția civilă și procurorii au spus că estimează un număr de peste 60 de pacienți care ar fi avut de suferit de pe urma fraudei din ianuarie încoace, dar ulterior au apărut tot mai multe victime, iar cei arestați deja nu sunt singurii responsabili. Potrivit poliției, gruparea din care făceau parte medici și furnizori de proteze și orteze a reușit să producă un prejudiciu de peste 30 de milioane de dolari sistemului național de sănătate, pe parcursul ultimilor cinci ani.

 

    Adunarea Nobel cere demisia a doi membri ai grupului care acordă Nobelul în fiziologie și medicină, oameni de știință angajați la Institutul Karolinska, din cauza implicării lor într-un scandal privind activitatea chirurgului italian Paolo Macchiariani. Macchiariani a fost până de curând o vedetă a chirurgiei mondiale, devenind faimos cu mai mulți ani în urmă, pentru că a inventat o tehnică de transplant de trahee, folosind celule stem. Între timp însă, doi dintre pacienții lui au murit, iar el a fost acuzat de fraudă științifică – acuzație pe care continuă să o nege public. Cei doi oameni de știință cărora li s-a cerut să demisioneze sunt Anders Hamsten și Harriet Wallberg, acuzația fiind că ar fi ignorat semnalele de alarmă evidente în privința lui Macchiarini. Un raport făcut de un expert neutru pentru Institutul Karolinska arată că aceste semnele îngrijorătoare existau încă de la început. Nu numai că erau informații eronate în CV-ul cu care Macchiarini a fost angajat la instituția academică suedeză, dar publicațiile sale conțineau date „chestionabile“ și nu coopera bine cu alți cercetători, scrie The Verge.

    Luni seară, ministrul suedez al învățământului și cercetării, Helene Hellmark Knutsson a anunțat că a demis-o pe aceeași Harriet Wallberg din poziția de rector/secretar de stat responsabil de toate universitățile publice, citim în revista Science. Decizia a fost luată ca urmare a unui raport al unei comisii independente ce a examinat angajarea și gestionarea de către Institutul Karolinska a chirurgului. La momentul recrutării lui, Wallberg era vicerector al institutului din Stockholm, astfel că a jucat un rol esențial în angajarea lui. Încă din 2013, colegi din spital au avertizat cu privire la intervențiile realizate de Macchiarini și succesele pe care le raporta în lucrările sale. La sfârșitul lui 2014, institutul l-a angajat pe Bengt Gerdin, un profesor de chirurgie (pensionat) de la Universitatea Uppsala, să investigheze acuzațiile. Concluzia anchetei lui Gerdin a fost că Macchiarini raporta greșit rezultatele operațiilor sale într-un mod sistematic și fraudulos. Dar Hamsten, atunci vicerector al universității, a decis să ignore raportul și să îi prelungească chirurgului contractul. Abia după ce un documentar de televiziune din ianuarie punea din nou sub semnul întrebării munca lui și felul în care a fost gestionată ancheta academică, institutul l-a concediat pe Macchiarini în martie. Scandalul însă nu este o lovitură de imagine doar pentru Karolinska, ci și pentru premiile Nobel, foarte strâns legate de numele acestui institut.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe