Newsflash
Știri

Opt milioane pentru o proteză

de M. V. A. - mar. 22 2013
Opt milioane pentru o proteză
   Americanii fac un efort intens pentru a-şi eficientiza cheltuielile cu sănătatea. Astfel că studii vechi sunt dezgropate şi prind culori noi. New England Journal of Medicine publica în urmă cu şase ani un studiu care constata că este posibil ca 2% din cazurile de cancer din Statele Unite să fie produse de radiaţiile din timpul efectuării unei tomografii computerizate. Folosirea acestei investigaţii s-a triplat în ultimul deceniu în SUA, iar de curând s-a constatat că două treimi din pacienţi nu au auzit nimic despre riscurile implicate. Pentru pacient, decizia de efectuare a unei tomografii este luată de medic, în multe situaţii lipsind o informare completă. În condiţiile în care 30% din toate cheltuielile cu programul Medicare apar în ultimul an de viaţă şi implică de cele mai multe ori tratamente şi investigaţii scumpe, deciziile medicilor americani ar trebui să se bazeze tot mai mult pe dovezi. Vechiul studiu despre CT, dublat de noile informaţii apărute, sunt prezentate astăzi de experţii în politici medicale ca argument pentru scăderea frecvenţei acestui tip de investigaţie.
   Japonia are unul dintre cele mai eficiente sisteme de sănătate publică astfel că, atunci când ceva nu funcţionează coerent, această lipsă devine instantaneu o ştire. Chiar dacă are doar o legătură secundară cu sănătatea. Mamele japoneze sunt prinse într-o uriaşă criză a creşelor. Pe listele de aşteptare pentru creşele subvenţionate de stat sunt înscrise mai mult de 25.000 de familii. Opţiunea unei creşe private este de două ori mai scumpă şi nu oferă întotdeauna aceeaşi calitate. Oricum, şi acestea sunt extrem de aglomerate. Angajarea unor bone nu este admisibilă din motive culturale şi tot mai multe mame din Japonia încep să lucreze imediat după naştere. Peste 65% din cheltuielile sociale ale Japoniei sunt îndreptate spre persoanele de peste 65 de ani, doar 5% fiind destinate familiilor cu copii.
   O proteză de şold prost proiectată şi produsă de Johnson & Johnson l-a îmbogăţit cu peste opt milioane de dolari pe un pacient din Montana. Un tribunal american a decis că aceasta este suma pe care marea companie va trebui să o plătească ca despăgubiri morale pentru pacientul afectat de implantul denumit articular surface replacement. Construit în întregime din piese metalice, acest tip de implant nu mai este folosit astăzi, întrucât micile fragmente metalice desprinse din el provocau inflamaţii şi dureri pacienţilor. Aproape 40% din pacienţii care au folosit acest produs au trebuit să suporte o a doua intervenţie chirurgicală. Din 2010, piesa a fost retrasă de pe piaţă. Alte 10.000 de procese au fost deschise din motive similare. Juriul care a luat decizia în primul caz a deliberat cinci zile.
   Rezidenţii, studenţii şi internii din spitalele franceze au motive de încântare. Ministrul socialist al sănătăţii, Marisol Touraine, a decis să promoveze câteva măsuri prin care condiţiile de muncă ale tinerilor medici să fie ameliorate, iar timpul consacrat cercetării şi pregătirii profesionale să crească. Astfel, transportul rezidenţilor care efectuează stagii în ambulatoriu va fi rambursat şi vor fi introduse mai multe indemnizaţii de responsabilitate pentru rezidenţii de medicină generală care efectuează stagii autonome. În plus, se garantează ameliorarea condiţiilor din gărzi şi existenţa permanentă a unui medic senior, care să supravegheze activitatea rezidentului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe