Newsflash
Internaționale

Opţiune terapeutică nouă pentru astmul bronșic

de Dr. Diana Andronache - nov. 5 2021
Opţiune terapeutică nouă pentru astmul bronșic

Un studiu recent arată că monoterapia cu itepekimab, un anticorp monoclonal uman, este asociată cu beneficii clinice semnificative în cazul pacienţilor cu astm bronșic, formă moderată până la severă.

Astmul bronșic este o boală inflamatorie cronică a căilor aeriene, cu un tablou clinic dominat de prezenţa simptomelor respiratorii (dispnee, tuse, wheezing), pe fondul hiperreactivităţii bronșice. Poate prezenta episoade acute de exacerbare și poate afecta în timp activitatea zilnică a pacientului. Principalele obiective ale tratamentului în astm sunt optimizarea controlului simptomelor și reducerea riscului de exacerbări.

Deși terapiile biologice disponibile în prezent sunt eficiente în tratarea formelor moderate până la severe de astm, există însă numeroși pacienţi care continuă să aibă simptome, exacerbări frecvente și o funcţie pulmonară redusă, în pofida administrării tratamentului conform recomandărilor de ghid. Prin urmare, sunt necesare noi terapii care să acţioneze pe căi fiziopatologice alternative.

Rezultate promiţătoare

Un studiu multicentric randomizat de tip dublu-orb, placebo controlat a demonstrat că monoterapia cu itepekimab, un anticorp monoclonal uman tip IgG4P care acţionează împotriva interleukinei-33, este asociată cu beneficii clinice semnificative în cazul pacienţilor cu astm bronșic, formă moderată până la severă. Rezultatele studiului, publicate în The New England Journal of Medicine, au demonstrat un control semnificativ mai bun al simptomelor și o îmbunătăţire a funcţiei pulmonare, înainte de utilizarea unui bronhodilatator, comparativ cu placebo. De asemenea, terapia cu itepekimab a fost asociată cu o îmbunătăţire a calităţii vieţii.

 

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2024257

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe