Newsflash
Știri

Ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii: detalii privind funcţionarea şcolilor

de L. Budin - sept. 1 2021
Ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii: detalii privind funcţionarea şcolilor

Ministrul Sănătăţii a spus că elevii dintr-o clasă cu un caz pozitiv pot reveni la şcoală începând cu ziua a opta, după un test rapid antigen. Ministrul Educaţiei a adăugat că, la o rată de infectare de până-n 6 la mia de locuitori, creşele, grădiniţele şi şcolile vor funcţiona cu prezenţă fizică.

Ministrul Sănătății s-a referit, într-o conferință de presă privind Ordinul de Ministru comun pentru deschiderea şi funcţionarea şcolilor, la măsurile care se iau când apare un caz de copil testat pozitiv, din învăţământul preşcolar sau din clasele de la pregătitoare până la clasa a VI-a, informează Agerpres. Colegii de clasă pot să continue învățământul sub formă online timp de 14 zile, dar pot reveni și la școala față-n față, începând cu ziua a opta, prin testare antigen rapidă, dacă testele sunt negative.

ordin-comun
Sursă foto: Facebook Ministerul Sănătății - România

 

Față-n față sau online

Ministrul Sănătății a precizat că testarea în ziua a opta se organizează în şcoli de către personalul medical al unităţilor de învăţământ sau prin mobilizarea echipelor de la direcţiile de sănătate publică, acolo unde personalul este disponibil.

Dacă părinţii refuză testarea în ziua a opta, se prelungeşte învăţământul online pentru copii până în ziua a paisprezecea, moment în care elevii se întorc la şcoală.

Pentru copii din clasele a VII-a, a VIII-a şi învăţământul liceal, la apariţia unui caz pozitiv în şcoală există două situaţi: copii care au fost vaccinaţi sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile şi fac dovada în ceea ce priveşte aflarea într-una din cele două situaţii pot continua să înveţe faţă în faţă. Ceilalţi copii trec pe învăţământ online, (...) cu posibilitatea testării şi revenirii la şcoală începând cu ziua a opta”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Când se sistează cursurile față-n față

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, la rândul său, că nu vor mai fi permise în unităţile de învăţământ nici măcar activităţile remediale, dacă rata de infectare depășește pragul de 6 la mia de locuitori, informează Agerpres

Potrivit lui Cîmpeanu, singura excepţie va fi la învăţământul special, unde activităţile de terapie vor fi permise şi după depăşirea ratei de 6 la mie.

Ministrul Educaţiei a mai pus că că, în cazul în care un profesor va fi testat pozitiv după începerea anului şcolar, acesta va intra în carantină, iar şcoala va trebui să găsească „soluţii de înlocuire” a acelui cadru didactic.

În care rata de incidenţă va depăşi pragul de 2 la mia de locuitori, iar condiţiile meteo nu vor putea permite derularea orelor de educaţie fizică în exterior, acestea vor putea fi înlocuite cu alte activităţi.

Vineri e ziua de referință

Ministrul Sorin Cîmpeanu a mai preziat că rata de infectare cu noul coronavirus, luată în calcul pentru modul de funcţionare al şcolilor în săptămâna care urmează, va fi cea din ziua de vineri, arată Agerpres

Rata de infectare luată în calcul pentru modul de funcţionare va fi (...) de la finalul fiecărei săptămâni, ziua de vineri. (...) A doua condiţie este că rata de infectare va fi cea disponibilă pe site-ul DSP”, a precizat ministrul.

El a spus că la apariţia unor focare există posibilitatea de a se sista cursurile nu numai la nivel de clasă, ci şi la nivel de şcoală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe