Newsflash
Știri

Oreion la Harvard și grevă la Londra

de Dr. A. M. - mai 6 2016
Oreion la Harvard și grevă la Londra

     Germania anunță că va schimba regulile privind decontarea noilor medicamente introduse pe piață. În prezent, pacienții au direct acces, prin intermediul asigurărilor universale de sănătate, la cele mai noi terapii, imediat după ce acestea au fost aprobate. Timp de până la un an după obținerea autorizației de comercializare, companiile farma sunt rambursate integral pentru medicamentele noi, după care prețurile sunt negociate între asiguratori și industrie. Iar mărimea pieței germane – a patra din lume – le permite asiguratorilor obținerea unor prețuri foarte bune. Perioada „de grație” are rolul de a încuraja companiile să facă disponibile cele mai noi medicamente, măsură de care beneficiază pacienții germani, care au acces la ultimele noutăți terapeutice. Economic vorbind însă, lucrurile au cam scăpat de sub control, cheltuielile din sistemul asigurărilor de sănătate obligatorii crescând cu aproape 20% în 2015 comparativ cu 2011, ajungând la peste 202 miliarde de euro. Cheltuielile cu medicamentele au crescut chiar mai pronunțat, cu 27,1% în ultimii cinci ani. „Situația este sub control pe termen scurt, dar sistemul actual nu este sustenabil pe termen lung“, a declarat Jürgen Wasem, conducătorul unui comitet de arbitraj între asiguratori și companiile farmaceutice, citat de Wall Street Journal. Propunerea de ajustare a sistemului actual nu ar schimba fundamental lucrurile, ci doar ar introduce un prag de 250 de milioane de euro pentru fiecare medicament nou introdus pe piața germană, după care asiguratorii sunt obligați să înceapă negocierile pentru obținerea unor prețuri reduse.

 

     Anul trecut era rujeolă la Disneyland, anul acesta avem oreion la Harvard. Bolile prevenibile prin vaccinare reapar tot mai des în Statele Unite (și în multe alte părți ale lumii, inclusiv în România), uneori în cele mai neașteptate locuri. Chiar dacă Harvardul are probabil cea mai bună școală de sănătate publică din lume, asta nu înseamnă că e ferit de rușinea unei epidemii. Nu mai puțin de 40 de membri ai comunității universitare au fost afectați de parotidită epidemică în ultimele două luni, după cum anunță un purtător de cuvânt al universității, citat de site-ul Boston.com – varianta gratuită de știri online oferită de Boston Globe. Cu o lună în urmă, ancheta epidemiologică arăta că toți cei 16 studenți care contractaseră infecția până la acel moment fuseseră vaccinați. Conform datelor de la Harvard, 99% din studenți și 98% din cei care urmează cursuri postuniversitare întrunesc condițiile de imunizare cerute de statul Massachusetts.

 

     Marți a fost prima zi din istoria de aproape 70 de ani a sistemului de sănătate britanic în care aproape 22.000 de medici rezidenți din NHS (78% din total) au intrat în grevă, incluzând pentru prima dată și personalul din unitățile de primire a urgențelor. Disputa a plecat de la planul ministrului britanic al sănătății, Jeremy Hunt, de a introduce contracte noi pentru medicii rezidenți, ca parte a unui NHS „deschis șapte zile“. Mai exact, medicii ar trebui să acopere și ziua de sâmbătă ca parte a programului normal de lucru, fără a mai fi plătiți suplimentar pentru orele prestate în weekend. Reprezentanții medicilor spun că problema este de siguranță a pacienților, deoarece același număr de medici trebuie să acopere o perioadă mai mare de timp, ceea ce va duce la încărcarea programului. Hunt e conștient că situația actuală va dăuna carierei sale politice, declarând marți că funcția de ministru al sănătății e probabil ultima slujbă a sa în politică (citat de Daily Mirror).
Sursa: Daily Mirror
 

 

     Prețul prăbușit al petrolului face victime. Economiile unor state ca Rusia sau Arabia Saudită se contractă, în vreme ce Venezuela, care prospera aproape exclusiv pe seama exporturilor de petrol, se afundă într-o gravă criză. Un reportaj transmis de televiziunea australiană SBS descrie situația grea în care au ajuns spitalele din capitala Venezuelei, Caracas. În cel mai mare spital de copii din țară, nu mai sunt medicamente. Fără dolarii din vânzarea petrolului, statul socialist nu mai poate cumpăra de niciunele. Și e vorba aici inclusiv de antibiotice, antiepileptice sau medicamente oncologice. Până și ața chirurgicală este de cea mai proastă calitate, astfel că se întâmplă frecvent ca suturile să nu reziste. Instrumentarul și chiar consumabilele de unică folosință sunt acum resterilizate și utilizate la mai mulți pacienți. Mortalitatea este mare, mai ales în rândul copiilor care au nevoie de medicamente sau de intervenții chirurgicale. Ajutoare vin din SUA, Spania sau Columbia, dar personalul riscă să fie acuzat de contrabandă, chiar dacă medicamentele sunt trimise gratuit pentru a fi distribuite pacienților.
Sursa: SBS

 

     Chiar dacă a vândut divizia de telefonie mobilă către Microsoft în urmă cu doi ani, compania finlandeză Nokia pare să vrea să revină în zona accesoriilor mobile. Marțea aceasta a fost anunțată public intenția finlandezilor de a cumpăra compania franceză Withings pentru 170 de milioane de euro. Ramzi Haidamus, președintele Nokia Technologies, a declarat pentru CNBC că „am identificat sănătatea digitală ca un domeniu cheie pentru noi“. Withings produce ceasuri inteligente, care înregistrează activitatea purtătorului și sunt utilizate ca accesorii mobile de către persoanele care vor să-și monitorizeze starea de sănătate. Nokia Technologies dispune de două mari echipe de cercetare – una în Silicon Valley, care se concentrează pe medicina preventivă (analiza datelor și crearea de aplicații mobile), cealaltă în Finlanda, care vizează tehnologiile folosite în îngrijirile spitalicești. Noua achiziție ar trebui să integreze cele două abordări prin intermediul dispozitivelor inteligente.

 

     Ar putea părea o glumă, dar nu este: a apărut prima aplicație mobilă care detectează mirosul de transpirație. Pe canalul oficial youtube al brand-ului Nivea Men a fost publicat un videoclip care prezintă noul concept: o carcasă „inteligentă“ ce se atașează la telefonul mobil; aceasta e prevăzută cu mici orificii, care trebuie apropiate de subraț. După câteva secunde de „citire“, aplicația NOSE de pe telefon afișează unul din cele trei rezultate: e ok (caz în care utilizatorul poate respira ușurat), e timpul (pentru un deodorant, desigur) sau e urgent (cu mesajul subtil: „Niciun deodorant nu te mai poate salva, prietene. Fii bărbat și fă un duș!“). Sigur, nu a zis nimeni că toate aplicațiile pentru telefoanele inteligente trebuie să fie, la rândul lor, inteligente.
 

 

O schimbare legislativă din Suedia a făcut ca băncile să înregistreze un aflux de deponenți. Mai bine zis, de donatori, căci este vorba de băncile de spermă. Din aprilie, și femeile singure pot urma, legal, proceduri de inseminare artificială. Problema este că toată recolta de spermă anterioară nu poate fi folosită pentru aceste proceduri, deoarece nu există acordul donatorilor în acest sens. După anunțurile date de centrele de medicină reproductivă, bărbații s-au prezentat în număr mare pentru a deveni donatori, după cum scrie portalul thelocal.se. Se estimează că circa 800 de femei singure vor apela la inseminare artificială în primul an, ceea ce ar însemna, dată fiind rata de succes a procedurii, un total de aproximativ 3.400 de inseminări. O situație similară s-a înregistrat și în 2009, când o modificare legislativă a permis accesul cuplurilor de lesbiene la inseminare artificială.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe