Newsflash
Știri

Orice pacient trebuie să aibă dreptul la o a doua opinie medicală

de Dorina Novac - feb. 23 2022
Orice pacient trebuie să aibă dreptul la o a doua opinie medicală

Solicitarea unei reinterpretări a unei investigatii imagistice sau a unei a doua opinii medicale în cazul unui diagnostic reprezintă dreptul fiecărui pacient, prevăzut și de legislația românească.

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, dr. Diana Manolescu, a menționat că puțini sunt cei care iau în considerare această posibilitate, de a cere și de a obține o opinie medicală suplimentară față de cea primită la consultul primar.

Medic Timisoara

Potrivit medicului, a doua opinie, așa cum se mai numește această reverificare a diagnosticului inițial, ar trebui recomandată chiar de către medicul care a enunțat primul diagnostic, și asta îndeosebi în cazul unor boli grave, a unei afecțiuni complexe sau în cazul în care există neclarități în ceea ce privește determinarea maladiei.

„Niciun medic nu ar trebui să se opună obținerii unei a doua opinii sau să îi explice pacientului că nu are rost să o solicite pentru că oricum nu va afla nimic în plus. Dimpotrivă, o asemenea cerere ar trebui încurajată. Motivele pentru care pacienții privesc, de multe ori, cu suspiciune primul diagnostic țin cont atât de severitatea bolii, de speranța că poate medicul s-a înșelat sau afecțiunea nu este atât de gravă, cât și, nu de putine ori, de comunicarea nu foarte clară sau directă a diagnosticului, făcută de către medicul curant. Alteori, pacientul crede că poate într-o altă unitate sanitară există un tratament experimental, de care primul medic nu a aflat încă sau pur și simplu nu îl poate administra. Trebuie să spunem că, practic, second opinion poate, până la urmă, să reprezinte pentru pacient certitudinea unui diagnostic corect. Pe de altă parte, în situația unor investigații imagistice, explicația dată de medicul radiolog este de cele mai multe ori tehnică și sumară. Pentru că, după obținerea rezultatului imagistic, ar trebui să aibă loc o discuție foarte clară cu medicul care a recomandat CT-ul sau RMN-ul ori mamografia. Acesta ar trebui să îi explice pe larg pacientului ce diagnostic are și care sunt pașii de urmat”, a declarat dr. Diana Manolescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe