Newsflash
Știri

Păcăleala cezarienelor

de Dan Dumitru MIHALACHE - ian. 16 2014
Păcăleala cezarienelor
   Au zbârnâit televizoarele la începutul anului anunţând că decontarea de către stat a operaţiilor de cezariană la cerere va înceta prin adoptarea noului pachet de bază. Unele voci, precum cea a deputatului ecologist Remus Cernea, şi-au exprimat categorica împotrivire. Doar că... despre ce operaţii la cerere vorbim? În România nu există, în înscrisuri medicale, operaţia de cezariană la cerere, spune conf. dr. Doru Herghelegiu, directorul Spitalului Sanador: „Toate se fac pe baza unui motiv medical“. Mai mult, el opinează că cei care fac asemenea declaraţii nu înţeleg foarte bine lucrurile.
   Ministerul Sănătăţii (MS) a pus în dezbatere publică Hotărârea de Guvern pentru aprobarea pachetului minimal şi a pachetului de servicii de bază, unde „nu este inclusă operaţia de cezariană la cerere, care reprezintă o opţiune personală şi pentru care nu există o indicaţie medicală în acest sens“. Este precizarea oficială a MS care a inflamat spiritele.
   Nici măcar recenta declaraţie a ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu a reuşit să limpezească lucrurile. Ministrul spunea că „prin pachetul de servicii medicale de bază se asigură gratuit toate serviciile medicale necesare pentru femeile gravide, serviciile asociate naşterii, inclusiv operaţia de cezariană, atunci când există o indicaţie medicală clară pentru aceasta“. Măsura, precizează şi comunicatul Ministerului Sănătăţii, se impune deoarece „în momentul de faţă, România este una dintre ţările din Europa cu cel mai mare număr de operaţii de cezariană în afara indicaţiei medicale, ceea ce comportă riscuri, fiind vorba despre o intervenţie chirurgicală“.
   Este adevărat, frecvenţa cezarienelor în România a crescut foarte mult – ea „s-a dublat în ultimii cinci ani“, după cum semnala „Viaţa medicală“ într-un dosar, „Inflaţia cezarienelor“, publicat în aprilie 2013 care a încins la rându-i spiritele în media românească, provocând un val de articole pro sau contra. Practic, aproape jumătate (41,2%) din copiii românilor nu se mai nasc astăzi pe cale naturală. Oare câte din aceste naşteri prin cezariană sunt la cererea expresă a pacientei? Oficial, niciuna. „Cezariana nu se face la cerere, se face doar la indicaţia medicului, pentru pacientele la risc“, precizează prof. dr. Gheorghe Iana, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB). Şi atunci, despre ce eliminare este vorba? De ce s-a creat atâta zarvă pe marginea acestui subiect? Cezariana la cerere nu există ca intervenţie nici în actualul pachet de decontări al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), precizează preşedintele acesteia.
   Şi totuşi, cezariene se fac, la limita indicaţiei medicale. „Este şi o chestie umană la un moment dat – travalii lungi, dificile etc. Până la urmă, femeia naşte şi pe cale vaginală, dar rămâne cu un traumatism totuşi“, spune dr. Herghelegiu. Rezolvarea: încă se mai găsesc metode de a păcăli legea pentru că, potrivit preşedintelui CASMB, în prezent nu există un ghid de indicaţie a cezarienei. Sunt nişte criterii medicale, dar „nu sunt impuse niciunde“. Sunt criterii de competenţă medicală: „Medicul nu poate fi tras la răspundere vreodată pentru că se acoperă cu un diagnostic – spune că, din punctul lui de vedere, prezenţa anumitor probleme ale pacientei constituie un risc pentru naşterea naturală şi atunci face cezariana“. CNAS a precizat pentru „Viaţa medicală“: „Criteriile ce impun ca indicaţie medicală operaţia de cezariană sunt stabilite de Comisia de obstetrică-ginecologie din cadrul MS“. Odată cu adoptarea acestei hotărâri de guvern, spune secretarul de stat în cadrul MS, dr. Adrian Pană, lucrurile se vor ameliora semnificativ: „Vor exista criterii foarte clare pentru cezariene“. Acesta avertizează că medicii care vor falsifica diagnosticul medical, pentru a obţine mai mulţi bani de la Casă, pot oricând să fie verificaţi şi descoperiţi.
   Dar prof. dr. Gheorghe Iana spune că după adoptarea acestei hotărâri „în mare, nu se va schimba nimic şi nu va scădea numărul de cezariene, pentru că şi acum dacă iei foaia de observaţie… Se vor găsi metode de a păcăli legea. Ideea este că mulţi medici forţează indicaţia, din motive pecuniare. O intervenţie chirurgicală este mult mai bine cotată, decât una normală. Cotată de pacientă, nu de Casă.“
   Dacă nu putem vorbi în mod real despre o eliminare, un efect pozitiv va exista totuşi, afirmă conf. dr. Alexandru-Florin Anca, şeful Clinicii de obstetrică-ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.
   „Dacă există o dorinţă expresă a pacientei, care consideră că îi convine şi că i se potriveşte operaţia cezariană, atunci ea va plăti pentru asta şi totul va decurge absolut normal“. El spune că, din acest punct de vedere, noile prevederi sunt binevenite pentru spitalele publice, sunt o sursă de venit pentru ele. Din moment ce se introduce „eliminarea de la decontare“ a cezarienelor la cerere, „înseamnă că automat este validată această indicaţie de operaţie cezariană la cerere“. Astăzi, în spitalele publice nu există posibilitatea ca pacientele să achite contravaloarea unei operaţii de cezariană, fără indicaţie medicală, la cererea lor expresă, care să fie şi înregistrată ca atare în foaia de observaţie, a mai spus specialistul Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe