Newsflash
Știri

Pacient diagnosticat cu chist osos hidatic, operat la Spitalul Colentina

de Dorina Novac - feb. 18 2022
Pacient diagnosticat cu chist osos hidatic, operat la Spitalul Colentina

O echipă medicală de la Spitalului Clinic Colentina a operat un tânăr diagnosticat cu chist osos hidatic.

Operația, care a durat cinci ore, a fost realizată de o echipă medicală condusă de conf. univ. dr. Rodica Marinescu, șef Secția Clinică Ortopedia II.

medici colentina

Potrivit reprezentanților spitalului, chistul osos hidatic este o afecțiune relativ rară, dar extrem de severă prin distrugerea importantă de masă osoasă pe care o generează, cauzată de o infecție parazitară.

„Pacientul operat de noi are 38 de ani și a contactat afecțiunea în urmă cu opt ani. Noi l-am preluat în anul 2019, când distrugerea osoasă a hemibazinului era deja semnificativă. Am stabilit diagnosticul etiologic (adică cel care precizează cauza afecțiunii) și am tratat pacientul în colaborare cu colegii din Clinica de Parazitologie a Spitalului Clinic Colentina, astfel încât am asanat infecția, am anihilat și excizat chistele hidatice, stopând astfel perpetuarea distrugerii osoase. Am constatat că refacerea funcționalității șoldului nu poate fi realizată cu niciun tip de implant convențional, nici măcar unul de tip tumoral, din cauza defectelor osoase lăsate de multiplele chisturi hidatice care s-au dezvoltat și au erodat pereții acetabulului (suprafața din bazin a articulației șoldului), dar și restul jumătății de bazin afectată. Prin urmare, am decis să folosim un implant personalizat (…) conceput astfel încât să refacă anatomia locală și funcția articulației respective, dar să aibă prevăzute și puncte de fixare în zonele cu os de calitate bună, identificate prin examenul CT”, a precizat conf. univ.dr. Rodica Marinescu, șef Secția Clinică Ortopedie II.

Citește și: Spitalul Colentina are un nou compartiment ORL

Intervenția chirurgicală a condus la refacerea articulației și a defectelor osoase, pentru care s-au folosit și grefe furnizate de Banca de Țesut Colentina, și s-a finalizat cu succes după aproximativ 5 ore.

Reprezentanții Spitalului Clinic Colentina au menționat că în condițiile în care, la prezentarea în cadrul Secției Clinice Ortopedie II, pacientul manifesta un handicap locomotor major, acesta își va putea relua activitatea după o perioadă de recuperare de 2 luni.

Este al doilea caz de implant personalizat, realizat de aceeași echipă, după cel din luna septembrie a anului 2021. Beneficiarul primului implant personalizat a fost un pacient cu 4 revizii anterioare ale protezei de șold și, în prezent, este complet recuperat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe