Newsflash
Știri

Pacientă plimbată cu ambulanţa ore în șir între două spitale

de Dorina Novac - mai 4 2022
Pacientă plimbată cu ambulanţa ore în șir între două spitale

O femeie a fost plimbată cu ambulanţa, marţi, între două spitale din judeţ după ce a ieşit pozitiv la testarea anti-COVID la Spitalul Municipal Adjud şi negativ la aceeaşi testare la SJU Focşani.

În cele din urmă, femeia de 64 de ani a fost internată la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sf. Pantelimon” Focşani, într-o rezervă, aşteptarea rezultatului la testul RT-PCR, scrie Agerpres.

ambulanta

„Pacienta a fost internată în secţia de Boli Interne a spitalului nostru în data de 19 aprilie, prin Unitatea de Primiri Urgenţe, cu diagnosticul de şoc septic cu punct de plecare pulmonar. Pe data de 2 mai a fost externată, cu stare generală ameliorată, cu tratament la domiciliu şi cu recomandarea de a se duce într-un centru pentru îngrijiri speciale şi recuperare, datorită faptului că în luna martie aceasta suferise o intervenţie chirurgicală la şold. Pacienta a fost testată în timpul internării în spitalul Focşani, atât cu test rapid, cât şi cu test PCR, ambele ieşind negative. Am înţeles că miercuri pacienta s-a prezentat la centrul de recuperare de la spitalul Adjud, unde, la internare, testul rapid pentru COVID a ieşit pozitiv şi a fost trimisă la secţia de Boli Infecţioase a SJU Focşani. Aici, medicul infecţionist a repetat testarea COVID-19 tot cu test rapid, conform protocolului, care a ieşit negativ şi, negăsind alte simptome pentru a interna pacienta, au trimis-o să îşi continue recuperarea medicală la spitalul Adjud”, a declarat purtătorul de cuvânt al SJU Focşani, Alina Cosma.

Potrivit ei, Spitalul Adjud a refuzat internarea pacientei şi au retrimis-o la Focşani, unde medicii, pentru a nu mai plimba pacienta, au oprit-o într-o rezervă şi au recoltat un test RT-PCR, al cărui rezultat urmează să sosească în cursul zilei de miercuri.

Citește și: Deficitul de personal de la serviciul de ambulanță este enorm

Reprezentatul SJU Focşani susţine că această situaţie neplăcută pentru pacientă ar fi putut fi evitată.

„Pentru a fi evitată toată această situaţie, spitalul Adjud avea posibilitatea de a opri pacienta, de a recolta test RT-PCR, iar dacă rezultatul era pozitiv atunci pacienta, în funcţie de starea de sănătate, putea apela la serviciile secţiei de Boli Infecţioase a SJU Focşani sau putea contacta medicul de familie, urmând tratamentul la domiciliu”, a precizat Alina Cosma.

Managerul Spitalului Municipal Adjud, Nicoleta Ivaşcu, a menționat că pacienta nu ar fi putut fi internată la Adjud, pozitivă fiind, deoarece spitalul nu mai tratează pacienţi COVID din luna martie.

„Noi am respectat toate procedurile. Nu aveam cum să internăm un pacient depistat pozitiv la testarea COVID. Pacienta a fost testată când s-a prezentat prima oară la noi cu test rapid COVID, care a ieşit pozitiv. A fost testată chiar de două ori, de fiecare dată rezultatul fiind pozitiv. În mod normal, noi, nefiind spital COVID din data de 21 martie, procedura spune că trebuie să trimitem pacienţii la secţia de Boli Infecţioase a SJU Focşani. Noi am respectat procedura. Am înţeles că acolo a fost testată şi a ieşit negativ. Eu consider că în momentul în care acolo apare negativ, iar de la noi pleacă cu testul pozitiv, trebuia să i se facă un PCR. La noi nu se fac teste PCR. Pacienta a fost retrimisă la noi doar cu testul rapid negativ. La noi, din nou i s-a făcut testul rapid şi a ieşit din nou pozitiv. În momentul în care pacientul este pozitiv, noi nu putem să-l internăm, pentru că nu suntem spital COVID”, a spus Nicoleta Ivaşcu.

Conform sursei citate, Direcţia de Sănătate Publică Vrancea va cere la rândul său o anchetă pentru a stabili ce anume s-a întâmplat şi cine se face vinovat de disconfortul creat pacientei aflată în această situaţie. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe