Newsflash
Știri

Pacienți oncologici: probleme în pandemie și Planul Național de Cancer

de L. Budin - sept. 27 2021
Pacienți oncologici: probleme în pandemie și Planul Național de Cancer

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a organizat a XIII-a ediție a Conferinței Naționale cu tema „Noutăți terapeutice în tratarea cancerului în România”.

Printre invitați s-au numărat conf. dr. Diana Loreta Păun – consilier prezidențial, senator Nicoleta Pauliuc - inițiator proiecte legislative în domeniul oncologiei, conf. dr. Adela Cojan - președinte CNAS, prof. dr. Daniel Coriu – președinte Colegiul Medicilor România, prof. dr. Viorel - Robert Ancuceanu –președinte ANMDMR, se arată într-un comunicat.

fabc-vm
Sursă foto: Facebook Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer 

 

Dificultăți vechi, terapii noi

FABC a dorit o întâlnire directă cu colegii din țară  - peste o sută de pacienți, apariținători și lider ai asociațiilor de pacienți - , pentru a discuta despre noile terapii privind tratarea cancerului, dar și despre creionarea Planului Național de Cancer. Evenimentul a fost transmis integral, pe pagina de Facebook a FABC și pe platforma Pacientul in Direct.

Pacienții incologici au fost și sunt în continuare în dificultate de a accesa serviciile medicale, iar multe tratamente lipsesc, s-a arătat în cadrul Conferinței.

Principalele concluzii au fost următoarele:

  • Subfinanțarea cronică a Programului National de Oncologie;
  • Nedecontarea investigațiilor medicale pe toate palierele care conduc la un tratament personalizat/țintit;
  • Nedecontarea chirurgiei oncologice în privat, precum sunt decontate parte din procedurile de radioterapie și chimioterapie;
  • Nedecontarea tuturor formelor de radioterapie;
  • Lipsa specialiștilor din radioterapie – medici, asistenți, tehnicieni, fizicieni, dar și în oncologie și chirurgia oncologică.

Răspunsuri la chestionar

La finalul conferinței, pacienţii au completat un chestionar prin televoting, cu următorul rezultat:

  • Toți respondenții au solicitat implementarea Planului Național de Cancer. Prin acesta s-ar bugeta corect necesarul României privind acoperirea costurilor tuturor segmentelor medicale -  screening, depistare precoce, control si tratament al cancerului, îngrijiri paliative. Pacienții solicită și un Registru National al Cancerului; 
  • Participanții au votat în unanimitate obligativitatea vaccinării tuturor pacienților/cetățenilor țării împotriva SARS-CoV-2, „pentru ca și România să intre într-o minimă normalitate și în rândul țărilor responsabile din UE”;
  • În pandemie, pacienţii nu au avut acces facil la monitorizare, la tratamentele curative;
  • Nu și-au găsit medicamentele indicate în tratamentul de zi cu zi, iar monitorizarea a lăsat mult de dorit;
  • Au fost întârzieri de luni de zile de la suspiciunea de cancer și până la diagnosticarea certă, mulți dintre pacienți decedând până la diagnosticare;
  • Peste 80% din respondenți au declarat că au fost nevoiți să își cumpere medicamentele necesare din schemele de tratament oncologice, chiar dacă aceste tratamente sunt gratuite prin Programul Național de Cancer;  
  • Pacienţii au reclamat lipsa din spitale a consilierii psihologice și de nutriție oncologică;  
  • Peste 70% din pacienți au punctat lipsa implicării medicului de familie in diagnosticarea bolii;
  • În continuare, serviciile medicale oferite în spitalele de stat sunt deficitare, pacienţii alegând cu predilecție serviciile private, chiar dacă implică coplată.

Prin implementarea Planului National de Cancer, pacienţii speră într-o calitate a vieții crescută, iar lupta lor ar fi doar cu boala, nu și cu sistemul de sănătate.

Reglementarea prescripțiilor off-label

Pe zona de știință și politici publice, conf. univ. dr. av. Dan Cimpoeru a menționat necesitatea reglementarii prescripțiilor off-label în România, astfel încât și țara noastră să se alăture celorlalte state UE care deja au făcut-o. Regimul off-label presupune ca un medicament să poată fi prescris pentru alte indicații decât cele din prospect. În multe situații, pentru pacienţii bolnavi de cancer este ultima alternativă terapeutică. De altfel, instanțele de judecată au confirmat aceasta poziție și au dat câștig de cauză pacienților în peste 85 de dosare, pe calea ordonanței președințiale.

Avantajul home delivery

Pandemia a demonstrat necesitatea implementării sistemului de home delivery (transportul tratamentului la domiciliu), care ar oferi o șansa pacienților cronici nedeplasabili, în general, dar și pacienților oncologici, în particular. Implementarea acestui sistem în Marea Britanie a adus economii la bugetul sanatatii de 5,5 miliarde lire sterline într-un an, se arată în comunicat.

Pacienţii mai cer de urgență depolitizarea sistemului de sănătate, precum și o stabilitate la conducerea Ministerului Sănătății și a celorlalte instituții din sistemul sanitar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe