Newsflash
Știri

Pacienţii câştigă un proces împotriva Ministerului Sănătăţii

de Vlad MIXICH - iun. 26 2014
Pacienţii câştigă un proces împotriva Ministerului Sănătăţii
   Curtea de Apel a decis miercuri ca Ministerul Sănătăţii să plătească integral tratamentul pentru şapte bolnavi de cancer care au nevoie de terapie de ultimă generaţie, mai eficientă decât medicamentele mai vechi decontate în pre­zent de statul român. Lista medicamentelor subvenţio­nate în România nu a mai fost actualizată de şase ani, preţurile mari ale acestor terapii noi fiind prohibitive, puţini pacienţi permiţându-şi să le acopere din resurse financiare proprii.
  Decizia este importantă în contextul controversei dintre companiile farmaceutice şi noua conducere a Ministerului Sănătăţii, reprezentată de social-democratul Nicolae Bănicioiu, care a anulat reactualizarea listei de medica­men­te compensate realizată în mandatul liberalului Eugen Nicolăescu.
   Avocatul celor şapte bolnavi, Dan Cimpoieru, a declarat la Realitatea TV că „am cerut să se asigure tra­tamen­tul a şapte bolnavi de cancer şi am cerut şi actualizarea listei de compensate. Noi am arătat că dreptul la viaţă este afectat în mod direct. Instanţa a admis această procedura de urgenţă“.
   Deoarece guverne succesive ale României au amânat de mai multe ori actualizarea acestei liste, efortul bugetar pe care Guvernul trebuie să îl facă pentru a veni la zi nu este de neglijat. Au fost înaintate mai multe estimări: una din partea Ministerului Sănătăţii (în jur de 135 milioane de euro doar pentru ce a rămas din 2014), alta a Ministerului de Finanţe şi cea de-a treia a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
   Statul însă nu are suficienţi bani pentru a subvenţiona toate aceste medicamente noi. Niciuna dintre ţările europene nu-şi permite aşa ceva. Tocmai de aceea s-a inventat mecanismul HTA, de evaluare a tehnologiilor medicale. Deşi dur, mecanismul HTA este necesar în condiţiile unui buget finit. Dar pentru funcţionarea lui justă este nevoie de mai mulţi experţi: medici, economişti şi specialişti în sănătate publică. România este cunoscută ca una dintre ultimele ţări europene care încă risipeşte bani compensând medicamente lipsite de eficienţă (celebrul caz al Tanakan-ului), în detrimentul terapiilor noi care au potenţialul de a vindeca mii de pacienţi.
   În urmă cu doi ani, Ministerul Sănătăţii a înfiinţat un departament special de aplicare a mecanismului HTA, care a angajat la început doar doi oameni. Apoi au mai fost scoase la concurs patru posturi, care însă nu s-au ocupat. În toamna lui 2013, la doar două luni după ce companiile farmaceutice au propus Ministerului Sănătăţii un total de 167 de medicamente pentru evaluarea HTA, unul dintre cei doi experţi a demisionat.
   Cu toate acestea, procesul a continuat, ministrul Eugen Nicolăescu (PNL) anunţând, în chiar ultimele sale zile de mandat, o listă cuprinzând 137 de medicamente noi aprobate pentru subvenţionare dintre cele 167 de molecule propuse de companiile farmaceutice.
   Venirea lui Nicolae Bănicioiu (PSD) în fruntea Ministerului Sănătăţii a dus la anularea procedurii de evaluare efectuate în mandatul lui Eugen Nicolăescu, această procedură fiind considerată „viciată“. În schimb, Nicolae Bănicioiu a anunţat compensarea a 16 molecule noi orfane (adică fără alternativă terapeutică), urmând ca restul să fie reevaluate şi incluse în lista compensatelor la o dată ulterioară. Departamentul de evaluare HTA a fost mutat în cadrul altei instituţii, el funcţionând în prezent sub umbrela Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe