Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Pacienții cronici au nevoie de accesul la vaccinare pe durata întregii vieți

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 4 noiembrie 2020, ora 12:34

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România atrage atenția asupra necesității vaccinării pacienților cronici pe durata întregii vieți.

Potrivit unui comunicat de presă, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România ( COPAC) adresează un apel către factorii decidenți din sistemul de sănătate de a realiza și implementa o politică publică care să asigure accesul la vaccinare pe tot parcursul vieții.

vaccinare

„Perioada pe care o traversăm ne-a arătat cât de important poate fi un vaccin. Dacă în unele cazuri, nu avem vaccin și ne-am dori să avem, în alte cazuri acestea există, însă nu sunt folosite într-o proporție suficientă. Credem că este nevoie de a proteja populația în general și pacienții cu afecțiuni cronice în special prin vaccinare”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Sursa citată precizează că conform datelor statistice, vaccinarea este cost eficientă. Costă mai puțin de 4,000 de euro pentru a proteja o persoană împotriva a 17 boli infecțioase pentru întreaga viață.

„Vaccinarea antigripală pentru persoanele cu afecțiuni cardiace reduce cu 50% riscul de deces prin infarct. Adulții cu diabet sau boală cardiacă cronică sunt de 4 ori mai predispuși decât cei sănătoși să dezvolte boală pneumococică”, se arată în comunicat.

În acest context, COPAC solicită autorităților creșterea accesului la servicii de vaccinare prin compensarea vaccinurilor la pacienții cronici și promovarea vaccinării pe durata întregii vieți pentru a încuraja îmbătrânirea sănătoasă care pot fi prevenite prin vaccinare.

În cadrul evenimentului a fost lansat ghidul „Recomandări de vaccinare a pacienților cu imonodeficiențe de diferite cauze”, elaborat de membrii Comisiei de Epidemiologie din MS şi membrii Societăţii Române de Epidemiologie în 2019, sub coordonarea prof. dr. Doina Azoicăi, conf. dr. Daniela Pițigoi, conf. dr. Amanda Rădulescu și dr. Florin Popovici.

Ghidul a fost actualizat și a apărut la Editura Universitară „Grigore T.Popa” din Iaşi. Acesta cuprinde recomandări generale, vaccinuri recomandate, categorii de imunodeficiențe și scheme de vaccinare recomandate.

Între categoriile de imunodeficiențe se numără imunodeficiențele primare, pacienți infectați HIV, pacienți cu cancer, cu transplant de celule stem hepatopoetice, cu transplant de organe, boli reumatice autoimune sub tratament imunosupresor, cu asplenie, cu imunodeficiențe asociate, la pacienți adulți cu alte boli cronice (cardiovasculare, pulmonare, diabet, hepatice cronice, renale cronice).

„Am realizat acest ghid din dorința de a realiza un instrument util pentru colegii noștri. Demersul a venit în urma unor demersuri pornite împreuna cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România încă din 2017. Vaccinarea pacienților cu imunosupresie de diferite cauze și/sau a pacienților cronici este necesară și este în conformitate cu ghidurile internaționale”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi.

Etichete: COPAC vaccinare pacienti cronici Boli infecțioase

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.